MÖTEN. I Skytteholmsparken möts alla åldrar. Foto: Leif Oldenburg

En park i Solnabornas hjärtan

I Skytteholmsparken samlas gammal som ung, pensionärer, förstagluttare med cyklar och bollspel.

  • Publicerad 19:42, 14 aug 2019

Runt dessa årtal så var jag discjockey en eftermiddag i veckan.

Vid plaskdammen leker de minsta barnen, som kanske tar sitt första dopp och simtag. Vid de båda caféerna serveras det förtäring till de flestas tycke och smak. Varma dagar ligger glass högst på topplistan.

Denna trivsamma park har funnits i nästan samma utförande sedan 1960-talet. När undertecknad var i åldern 10-14 år, så tillbringade jag och kamraterna mycket tid på den stora gräsytan. Vi spelade fotboll på gräsmattan framför Nybodaskolan (idag Skytteholmsskolan). Hårt men ärligt skulle det vara.

På vintern var det ”Gula Huset” (idag Skytteholmsparkens fritidsgård) som gällde för oss ungdomar. Där fanns det pingisbord och andra spel. Själv vann jag en pingisturnering 1969.

En levande park

Runt dessa årtal så var jag discjockey en eftermiddag i veckan. Ett mycket uppskattat inslag. Nybodagården, som var en riktig ungdomsgård på den tiden, var vi lite för unga för. Den branta backen bredvid skolan var en riktig iskana på vintern. Där åkte vi på skosulor, plastpåsar och ibland på en motorhuv från en Cadillac.

Än idag lever Skytteholmsparken året om. Det är bara vädret och underlaget som styr idrottandet och lekarna. Närheten till Skytteholms idrottsplats har satt sin prägel på parkens utnyttjande.

Skytteholmsparken, mellan Nybodagatan och Ankdammsgatan, är rätt plats för den som söker lugn och stillhet. Det som saknas är bättre och fler möbler i parken.

Idag fyller Skytteholmsparkens kvartersgård och fritidsklubb med sitt café en viktig funktion för barn och ungdomar. En bra mötesplats efter skolan. Varför stänga denna och fler andra fritidsklubbar, som är fantastiska anläggningar för uppväxande generationer?

Själv får jag leva på de fina minnen som jag har varit med om under min uppväxt i området.

SKOLAN. Skytteholmsskolan och parken 1968. Foto: Magnus Persson

Stockholm Direkt