En ballong fick elen på fall. Foto: Mostphotos

En sån här orsakade elavbrott i nästan 1 000 hus

Nästan 1 000 hushåll i Täby var strömlösa i mer än fyra och en halvtimme på måndagsförmiddagen. Orsaken? En liten fjuttig ballong.

  • Publicerad 14:49, 11 sep 2017

Strax innan halv nio på måndagsmorgonen drabbades delar av Täby Kyrkby av strömavbrott. Något som också påverkade tågen.

LÄS MER: Stort strömavbrott: Här står Roslagsbanan helt still

Nu berättar Ellevio vad som ligger bakom problemen.

– Det var en ballong, en heliumballong, inte särskilt stor utan en vanlig barnballong, som flugit iväg och till slut landat på vår ledning. Vilket skapade en kortslutning, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Luftledningar kvar

I stora delar av området som drabbades av strömavbrottet är ledningen nedgrävd i marken.

– Men det finns en sträcka där det är en luftledning kvar i Täby Kyrkby, det är där den landat, säger Jonatan Björck.

Fåglar vanligare problem

968 hushåll var utan el från 8.25 till 13.09.

– Sedan var det ett antal kunder som fick vänta ytterligare någon timme för att det var säkringar som löst ut i en mätstation, säger Jonatan Björck.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Det har vi säkert men det är inget jag känner till. Det inträffar då och då med fåglar som sätter sig på ledningen och orsakar elavbrott.

Nu är all el tillbaka och Roslagsbanan är tillbaka efter vanlig tidtabell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm