”En smakfest som heter duga”

Smaka på Enköping är en del av Trädgårdsdagen och Åsa Gårdh är ny projektledare för i år. – Det blir en härlig blandning med många nya och olika utställare i år, säger hon.

  • Publicerad 12:33, 31 aug 2018

Smaka på Enköping är ett uppskattat inslag av Trädgårdsdagen och har utvecklats för varje år sedan starten 2015.

-– Förra året hade vi 15 000 besökare och vi tror och hoppas på ännu fler i år, säger Åsa Gårdh.

Flera av årets utställare kommer att servera mat, dryck och fika.

– Det blir verkligen att smaka på Enköping! Ny för i år är exempelvis Länsstyrelsen i samarbete med Krohns Mobila Musteri. Hos dem kommer man att kunna provsmaka must men också få sina egna äpplen mustade.

En annan ny utställare är Cecilia Hultqvist som är svampexpert. Hon kommer att ha en utställning och självklart svara på diverse frågor om svampar.

Tanken med Trädgårdsdagen och Smaka på Enköping är att få visa upp Enköpings många och vackra parker och få fler att besöka staden och upptäcka hur mycket fantastisk närproducerad mat och dryck som finns här.

Digert smörgåsbord

– Det är en helt fantastisk dag då staden fylls av olika trädgårdsföretag och matproducenter som kommer både härifrån och runtom hela Sverige, säger Åsa.

Med Smaka på Enköping så visar man upp ett digert smörgåsbord av när-, krav- och ekologiska produkter som provsmakas i Enköpings parkmiljö.

– Det är en smakfest som heter duga! Och allt äger rum i vår vackra miljö i vår fina stad. Jag vill säga att Trädgårdsdagen och Smaka på Enköping är en dag för alla – gammal som ung, lokal som utifrån, säger Åsa och ler.

Spännande samarbete

Åsa har en brokig bakgrund med många olika erfarenheter. Hon är utbildad som och arbetade flera år som kock.

– Jag jobbade många år som kock och hade svårt att se att jag skulle kunna göra något annat.

Men annat blev det. En fotskada tvingade henne att sadla om och hon kom att arbeta en tid i särskolan på Westerlundska gymnasiet. Därefter var Åsa med och startade en kundtjänst inom nuvarande samhällsbyggnadsförvaltningen samt jobbade en tid som teknisk handläggare på vatten och avlopp på Enköpings kommun.

– Sedan kände jag en dag att det var dags att göra något helt annat.

Något helt annat blev ett företag som heter Frukost på väg. Åsa gör frukostpåsar som hon levererar till företag och privatpersoner.

Parallellt med Frukost på väg så driver nu Åsa Smaka på Enköping som ett projekt i sitt företag Idéer & Affärsutveckling.

– Det är roligt och spännande att samarbeta med Trädgårdsdagen och Enköpings kommun för att ta detta evenemang vidare, säger hon.