Häng med en timme till Vällingby centrum! Foto: Mikael Andersson

En timme i höstlovets Vällingby centrum

Nu har turen kommit till torget i Vällingby centrum i vår serie där vi hänger en timme på olika platser i Västerort. Följ med ut bland dragqueens, julpyntning och torghäng. Var borde vi bege oss härnäst? Mejla gärna tips!

  • Publicerad 16:32, 1 nov 2019

Högläsning i högklackat. På Kulturhuset Stadsteatern Vällingby förvandlas scenen till en mysig sagohörna där Carlos Romero Cruz läser sagor som dragqueen Carnita Molida. Foto: Mikael Andersson

Sagor med drag på Kulturhuset

13.01 Den första ordentliga kylan har lagt sig över Vällingby. Inne på Kulturhuset Stadsteatern har ett femtontal barn med rosiga kinder satt sig ned på kuddar, för att lyssna när dragqueen Carnita Molida läser sagor.

– Jag heter Carnita Molida, det betyder köttfärs på spanska. Det är lite tokigt, men det är jag med, säger hon till barnen.

Först på läslistan står Grodan och kärleken. Men Carnitas läsglasögon är borta, var kan de ha tagit vägen? frågor hon barnen.

– De sitter på ditt hår! ropar barnen i kör, och så börjar högläsningen.

Kontaktperson. Den som besöker det nya medborgarkontoret i Vällingby centrum kan få träffa Mohammed Farah. "Det är kul att jobba med människor och ge dem den bästa hjälp vi kan", säger han. Foto: Mikael Andersson

Nyrenoverat på fritidsgården

13.25 Nyligen renoverades fritidsgården Tegelhögen, och samtidigt flyttade medborgarkontoret in. I en soffa i entrén sitter Mohammed Farah och har avstämningsmöte med Jobbtorg Vällingby. Mohammed har jobbat inom stadsdelen sedan 2010, sedan några år tillbaka som medborgarvärd. Bland annat informerar han folk om vad som händer i stadsdelen och hjälper nyanlända fylla i blanketter.

– Det är kul att jobba med människor och ge dem den bästa hjälp vi kan, säger han.

Än så är det inte så många som känner till det nyöppnade medborgarkontoret, men Mohammad hoppas fler hittar hit i framtiden.

Stjärnarbetare. Det är sällan för tidigt för julbelysning, menar Stefan Holmberg som klär en kastanj i stjärnor. Foto: Mikael Andersson

Redo för ljusare jul

13.40 Utanför Tegelhögen, uppe i en krankorg, bland massa grenar, står Stefan Holmberg. Han monterar upp stjärnor i ett träd. När vi frågar om det inte är lite tidigt för julbelysning svarar han nej, inte alls.

– Det ska ju hinnas göras, också. Vi är fem personer som är här den här veckan och nästa och sätter upp lampor. Sedan ska de tändas i slutet av månaden.

Stefan jobbar som scenarbetare, som ibland betyder att man julklär ett centrum.

– Jag gör lite allt möjligt i eventbraschen. Jag kör truck, bär saker bakom scenen och ibland står jag på scen, säger han.

Stassjakt. Det vankas nya barnkläder för Luna, 4 månader, när mamma Malin med bästisen Jimmy tar en sväng i centrum. Foto: Mikael Andersson

Torghäng med bästisen

13.54 På torget står bästa vännerna Malin och Jimmy. I en vagn ligger Malins fyra månder gamla dotter Luna.

– Vi har precis ätit lunch, och funderar på vart vi ska gå nu. Vi ska nog kolla på barnkläder, det behövs alltid eftersom Luna växer så fort, säger Malin.

Malin är uppvuxen i Vällingby och har bott i området i 26 år. Oftast är hon i centrum för att äta eller fika, eller köpa barnkläder och leksaker.

– Centrum har förändrats mycket under åren, på både bra och dåliga sätt. Det har kommit massa affärer, men också mycket mer folk, säger hon.

Stockholm Direkt