Susanne Strlmberg och Sarah Degerhammar Bonk med hundarna Marshmellow och Theo. Foto: Claudio Britos

En timme i ödemarken som inte var öde

Vad händer under en timme i Eldtomta – Kungsdalen, denna soliga vintereftermiddag? Här springer vi på alla möjliga vänner, tvåbenta så väl som fyrbenta. Häng på!

  • Publicerad 13:27, 14 feb 2020

Foto: Claudio Britos

14.56: Timmen börjar, precis som vattnet i Kungsdalen, lugnt. Tänk, man kan till och med höra sina egna tankar för en gångs skull.

Foto: Claudio Britos

15.29: Det skulle dröja en halvtimme innan vi sprang in i någon. Men denna någon var Sven-Eric Nilsson från Eldtomta. Här har han bott sedan 80-talet. "Det är lugnt och det är bra människor som bor här", säger han.

Foto: Claudio Britos

15.30: Har ni hört talas om kantarell-människorna? De bor i skogen, och ser ut som kantareller. De stelnar till när folk går förbi, men när främlingarna har passerat sprudlar de åter med liv. Nästan som råttorna som dansar på bordet, fast ändå inte?

Foto: Claudio Britos

15.39: Härifrån var det fart i backen, med mycket liv i rörelse. Hundarna Theo och Marshmellow vaktar hästgården i Eldtomta, och skäller intensivt på oss när vi närmar oss.

Foto: Claudio Britos

15:47: Utsikten på landet, och den enorma åkermark som bereder ut sig. Man brukar skämta om att Skåne är platt, men det kanske bara är åkermarken?

Foto: Claudio Britos

15.55: Filippa Winblad och Camilla Sennersson på Eldtomta Café och butik lagar allt från grunden. "Det är kul att arbeta här, med många kunder året om", säger Filippa som har jobbat här i tre år.

Foto: Claudio Britos

15.56: Sluttampen, slutstation, mål. Allt gott har ett slut. Åtminstone denna timme ute i Ödemarken som inte var så öde, trots allt. Från en lugn idyll, till promenerande herrar, skällande hundar och hembakade delikatesser tackar vi för oss. På återseende, Eldtomta!

Kungsdalen – Eldtomta

En snabb sökning på Google över Kungsdalen och Eldtomta ger mest bostadspriset, och Eldtomta Café och Butik förstås.

Men en internet-sökning kan knappast summera stämningen i Grödinge-land.

Åk dig själv och ta in lugnet i naturen, de trevliga människorna som bor där och avsluta med ett besök på caféet.