Ett område i förändring. Vi tog en promenad i området där den här fotbollsplanen snart är ett minne blott. Foto: Sacharias Källdén

En timme i Stadshagen i väntan på förtätning

Vad händer i Stadshagen en vardag, på förmiddagen? Svaret är: inte mycket. Här är vad vi hittade på en timme i området som ska tjockas på med massor av bostäder.

  • Publicerad 19:00, 16 apr 2019

Foto: Sacharias Källdén

10.00

Pensionären heter Anders Öberg och hunden heter Nilsson. Den är egentligen dotterns, så frågan är vem som är ute och rastar vem.

– Jag gillar inte att halva Stadshagens IP ska byggas bort. Här har jag spelat mycket fotboll som ung, fast jag är född och uppvuxen på Söder. Bättre plan, det här. Å andra sidan: det behövs bostäder. Och det kan kanske vara ett sätt att få ihop Kungsholmen, funderar Anders, som bott i Stadshagen i 13 år.

Det är mysig här och fullt med kultur, natur och fina gamla hus, säger han. Men ja, synd att bollplanen försvinner, som sagt.

Foto: Sacharias Källdén

10.10

Utanför Aliss livs & cafe är det öde. Men någon har parkerat två stycken coola gamla moppar vid husväggen, byggd 1937. Såna här ser man sällan nu för tiden.

Foto: Sacharias Källdén

10.13

Vet ni var den här bilden är tagen ifrån? Jo: Kungsholmens absolut högsta naturliga punk. Utsikten ni ser är plåtad från exakt 52 meter över havet, vid Stadshagsplan. Känner du igen alla riktmärken där på andra sidan Karlbergskanalen?

Utanför Foto: Sacharias Källdén

Inuti Foto: Sacharias Källdén

10.31

Precis på gränsen mellan Stadshagen och det som brukar kalla Hornsberg finns något som få känner till. Bakom porten, under oss, flyter tillräckligt med vatten för att fylla 250 000 badkar. Fortums kylanläggning styr stockholmarnas inomhusklimat och går loss på totalt 90 000 kubikmeter, där iskallt vatten upptar 50 000 av dem. Det påstås vara världens största kyllager i stadsmiljö.

Foto: Sacharias Källdén

10.40

Är det här Hornsberg strand eller Mariedal? Strunt samma. Det är absolut inte Stadshagen i alla fall. Koloniföreningen heter Karlbergs-Bro och är så här i mitten av april stendöd mitt på dagen, även om man kan se att de mest peppade stugägarna redan börjat preppa för vår och sommar. Här finns även en del, eh, rätt så unika kolonistugor. Det är arkitektstudenter på KTH som har ritat och designat de nyare små husen, där alla ska vara helt unika. Som synes.

Foto: Sacharias Källdén

11.00

Hon ska i vattnet sista helgen i april, så nu är det dags att börja göra henne vårfin, berättar pensionerade kökschefen Björn Ekroth.

– Hon heter Bigami, efter frun Birgit, som förr kallades för Biggan. Ja, det är ju hennes båt dessutom, säger han, som just idag dock är ensam på Västermalms båtklubb.

Bigami tar sig upp i en 40 knop, men det är inte kul att bara blåsa på, tycker Björn, som valt bort bil för att istället ha båt.

– Det drar så himla mycket soppa och guppar så hemskt när man kör fort. Vi brukar bara puttra runt och ta det lugnt, fika lite.