Kramkalas. Reporter Albin Tingstedt blir kärleksattackerad i Gubbängen. Det, och mycket mer, fick vi uppleva när vi hängde runt i området. Foto: Sacharias Källdén

En timme mellan Banksy, osthus och smeder

I vår serie ”En timme i” hänger vi runt i 60 minuter i ett område och fångar det som händer. Häng med till den (inte så värst) gubbiga ängen – Gubbängen.

  • Publicerad 19:00, 7 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

13.00. Miljondrömmar är det första du möts av när du går av tuben.

Foto: Sacharias Källdén

13.10. Låssmeden Åke Eriksson, 58, byter lås i huset längs Ramvägen på begäran av fastighetsägaren. Han har arbetat som låssmed i 32 år, och tycker det är ett tacksamt yrke. "Man är inte länge på samma ställe, en timme här och en timme där", säger han.

Foto: Sacharias Källdén

13.16. I Indian skogen (ja, med särskrivning) hittade vi varken amerikansk ursrpungsbefolkning eller totempålar, men däremot en träkoja. Vem har byggt den? Eller ännu viktigare; hur fick skogen sitt namn? En person som vi träffar säger att det var för att man förr ofta lekte cowboy och indianer där. Vet du? Mejla oss på soderort@direktpress.se

Foto: Sacharias Källdén

13.20. Låt er inte luras av Banksys, 3 år, lugna uttryck. Egentligen är han ett riktigt energiknutte som glatt hoppar, studsar och hälsar. Han är ute på promenad med matten Maria Saveland, 53, som berättar att Banksy fått sitt namn efter graffitiartisten med samma namn.

Foto: Sacharias Källdén

13:25. Amanda, Amanda. Kom ut ikväll, jag väntar på hörnet, vid parkeringsförbudsskylten.

Foto: Sacharias Källdén

13.38. Vitt, kargt och vackert. Gubbängsfältet i början av mars. Ge det någon månad till, och lite värme, så lär det snart sprudla med liv och rörelse.

Foto: Sacharias Källdén

13.46. Efter många om och men är bygget av Osthuset igång. Även om det inte längre ska se ut som en ost med sina stora, runda fönster, minns vi det ändå som Osthuset. När huset är färdigt, år 2020, ska det rymma 84 studentlägenheter.

Foto: Sacharias Källdén

14.00. Silversmeden Håkan Persson håller just på och färdigställa ett smycke föreställande en runsten med Gotland i. Varför Gotland? Jo, för han är därifrån. Men han har verkstad i Gubbängen som har har tillsammans med flera andra smeder.

Två ängar skiljs av en äng

Husen i Gubbängen började byggas på 1940-talet.

Innan dess utgjordes Gubbängen av två gårdar: Gubbängens gård och Herrängens gård. Sedan 1965 finns ingen av de två gårdarna kvar.

Gubbängen gränsar till Hökarängen, men skiljs åt av Gubbängsfältet med cirka 24 hektar.

JUST NU: Flera markbränder i Stockholm

Nyheter Vita luddet gör att elden sprider sig fort – 30-tal bränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30