Kramkalas. Reporter Albin Tingstedt blir kärleksattackerad i Gubbängen. Det, och mycket mer, fick vi uppleva när vi hängde runt i området. Foto: Sacharias Källdén

En timme mellan Banksy, osthus och smeder

I vår serie ”En timme i” hänger vi runt i 60 minuter i ett område och fångar det som händer. Häng med till den (inte så värst) gubbiga ängen – Gubbängen.

  • Publicerad 19:00, 7 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

13.00. Miljondrömmar är det första du möts av när du går av tuben.

Foto: Sacharias Källdén

13.10. Låssmeden Åke Eriksson, 58, byter lås i huset längs Ramvägen på begäran av fastighetsägaren. Han har arbetat som låssmed i 32 år, och tycker det är ett tacksamt yrke. "Man är inte länge på samma ställe, en timme här och en timme där", säger han.

Foto: Sacharias Källdén

13.16. I Indian skogen (ja, med särskrivning) hittade vi varken amerikansk ursrpungsbefolkning eller totempålar, men däremot en träkoja. Vem har byggt den? Eller ännu viktigare; hur fick skogen sitt namn? En person som vi träffar säger att det var för att man förr ofta lekte cowboy och indianer där. Vet du? Mejla oss på soderort@direktpress.se

Foto: Sacharias Källdén

13.20. Låt er inte luras av Banksys, 3 år, lugna uttryck. Egentligen är han ett riktigt energiknutte som glatt hoppar, studsar och hälsar. Han är ute på promenad med matten Maria Saveland, 53, som berättar att Banksy fått sitt namn efter graffitiartisten med samma namn.

Foto: Sacharias Källdén

13:25. Amanda, Amanda. Kom ut ikväll, jag väntar på hörnet, vid parkeringsförbudsskylten.

Foto: Sacharias Källdén

13.38. Vitt, kargt och vackert. Gubbängsfältet i början av mars. Ge det någon månad till, och lite värme, så lär det snart sprudla med liv och rörelse.

Foto: Sacharias Källdén

13.46. Efter många om och men är bygget av Osthuset igång. Även om det inte längre ska se ut som en ost med sina stora, runda fönster, minns vi det ändå som Osthuset. När huset är färdigt, år 2020, ska det rymma 84 studentlägenheter.

Foto: Sacharias Källdén

14.00. Silversmeden Håkan Persson håller just på och färdigställa ett smycke föreställande en runsten med Gotland i. Varför Gotland? Jo, för han är därifrån. Men han har verkstad i Gubbängen som har har tillsammans med flera andra smeder.

Två ängar skiljs av en äng

Husen i Gubbängen började byggas på 1940-talet.

Innan dess utgjordes Gubbängen av två gårdar: Gubbängens gård och Herrängens gård. Sedan 1965 finns ingen av de två gårdarna kvar.

Gubbängen gränsar till Hökarängen, men skiljs åt av Gubbängsfältet med cirka 24 hektar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19