Vi stöter på Fredrik Engström Johansson med barnen Naomi, 5år och Leona, 1 år på Surbrunnsgatan. Vet ni varför gatan heter så? Häng med! Foto: Sacharias Källdén

En timme mellan snölek och butiksdöd

I vår nya serie ”En timme i” hänger vi runt i 60 minuter i ett område och fångar det som händer. Häng med till Sibirien och möt Naomi, 5, som älskar sin våningssäng, Börje som stänger sin butik på Tulegatan efter att ha jobbat där i 17 år och en mård som minner om ett gammalt apotek.

  • Publicerad 19:30, 6 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

15 00.

Adrian, 5, och Adele, 3, leker i snön på Vanadislundens lekplats medan pappa Thomas Nilsson tittar på. "Jag har bott i Vasastan i 20 år. Vi trivs jättebra. Det är kul att så många barnfamiljer stannar kvar i stadsdelen. Vi brukar gå hit eller till Enkehusparken och leka" säger Thomas Nilsson.

Foto: Sacharias Källdén

15 06.

Hej hej! Här tittar Marilyn Monroe fram i hörnet Döbelnsgatan/ Frejgatan.

Foto: Sacharias Källdén

15 12.

Mod & Rocker har funnits på Tulegatan 39 sedan 2004 men i Stockholms innerstad i över 50 år. Fram till 2011 sålde man skotrar. Nu säljer man kläder från England inspirerade av 50- 60 och 70-talets subkulturer. Men i slutet av mars stänger affären för gott.

"Det känns bra att hitta på något nytt. Jag har stått här i 17 år... Man måste passa på medan man är ung" säger Börje Persson. Vid hans sida finns 2-åriga boxern Stella som säkerligen kommer att bli saknad av många.

Foto: Sacharias Källdén

15 30.

Här, i hörnet Surbrunnsgatan/Tulegatan, låg tidigare Apotek Mården som inrättades 1906. 1995 flyttade verksamheten men emblemet är kvar i fasaden.

Foto: Sacharias Källdén

15 35.

Vasastadsborna Naomi, 5, Leona, 1, och Fredrik Engström Johansson möter vi på Surbrunnsgatan. Naomi svarar på frågan om vad som är bäst med att bo i Vasastan.

– Att jag har en våningssäng.

Vilka parker gillar du mest?

– Obsan är roligast.

Foto: Sacharias Källdén

15 50.

Här, i Monica Zetterlunds park, finns en ljudinstallation som gör att man kan lyssna på hennes musik när man sitter på bänken. Parken är döpt efter sångerskan och skådespelerskan som vid sin bortgång bodde i närheten.

På Surbrunnsgatan intill parken fanns det förr en surbrunn, Norremalms Sur-brunn af Capellanen vid S:t Olof, vars vatten ansågs vara nyttigt och hälsogivande. Speciellt skulle myrsyran vara bra för reumatiker. Brunnen skadades 1767 och då slutade den att användas.

En surbrunn är en brunn med kolsyrehaltigt vatten med hög järnhalt som bubblar lite, som mineralvatten.

Sibirien

Området norr om Odengatan mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan kallas informellt för Sibirien. Namnet uppstod när området bebyggdes under 1800-talets sista decennier eftersom det upplevdes ligga långt från stadens centrum och hade dåliga kommunikationer.