Frisk luft. Ulla-Britt och Nils-Olof Ekholm brukar ta ut hunden Nellie på promenader längs Görvälns strand. Foto: Mikael Andersson

En timme vid Görvälns strand

Sommarlovet är slut och bryggorna är torra. Men det hindrar inte Järfällaborna från att röra sig kring Görvälns strandpromenad. Även om temperaturen börja sjunka är det fortfarande sommarkänslor som gäller här.

  • Publicerad 14:46, 4 sep 2020

Foto: Mikael Andersson

14.11. Högt tryck i somras

Orestes Dearmas driver tillsammans med sin fru kaféet vid Görvälnsbadet. Kaféet är säsongsöppet, och kommer ha öppet fram tills mitten av oktober, beroende på vädret. Just nu är det endast några få kafegäster, men i somras var det annorlunda.

– Det är mycket familjer som kommer hit, varje år blir det fler och fler vilket är roligt. Men det är synd att bussen slutar gå hit innan sommarlovet är slut, då blir det genast färre kunder. Alla har ju inte bil, säger Orestes Dearmas.

Glass. När man besöker kaféet vid Görvälnsbadet välkomnas man av både glassgubben och en båt full med blommor. Foto: Mikael Andersson

Flyter. En ensam paddlare har tagit sig ut för att krama ut det sista ur sommaren. Foto: Mikael Andersson

14.20. Sommarvibbar

Även om det är tomt vid Görvälnsbadet är det fortfarande sommarkänslor som gäller. Gräsmattorna är klippta och bryggan torr. Framför volleybollplanen står en gammal träbåt, piffad med blommor. Även om vattnet är kallt är det fortfarande trevligt att ta sig hit för att sedan promenera två kilometer längs Mälaren mot Görvälns slott.

Passa också på att spana efter bäverspår, många lövträd längs med stranden är nämligen avgnagda.

Foto: Mikael Andersson

14.36. 1 års-jubileum

Längst ut på bryggan vid Bruketbadet hittar vi Lars och Katarina Munkhammar. De har bott i Kallhäll i ett år och är fortfarande igång med att upptäcka vad kommunen har att erbjuda.

– Innan bodde vi på landet utanför Uppsala, men det var mycket att sköta om och vi vill bo närmare våra barn och barnbarn, säger Lars Munkhammar.

– Det finns många vackra platser i Järfälla, som vid Järvafältet, säger Katarina.

Foto: Mikael Andersson

14.56. Hundkändis

Längs strandpromenaden går Ulla-Britt och Nils-Olof Ekholm tillsammans med berner sennen Nellie.

– Men hon är mer pigg på vintern, nu under sommaren har det varit rätt varmt för henne, säger Nils-Olof Ekholm.

Nellie är deras sjätte hund, och lite av en rikskändis. Hon var nämligen med i tv-programmet Mitt liv som valp.

– En gång var vi hos en urmakare i Sundbyberg, då kom det fram en person som sa att de kände igen oss från programmet. Det har hänt flera gånger att folk känner igen Nellie, säger Ulla-Britt.