Faller. Håbo kommun faller i ny näringslivsmätning. Foto: Fredrik Gustafsson

En tredjedel av företagarna funderar på flytta från Håbo

Nu är 2017 års ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner här. Kommunernas företagare har fått sätta betyg på sin hemkommun. För Håbos del är det en dyster läsning.

  • Publicerad 10:41, 26 sep 2017

Håbo kommun tappar 71 placeringar jämfört med mätningen i fjol, till plats 187 av landets 290 kommuner. Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen, har kommenterat Håbo kommuns djupdyk i rankingen.
– I Håbo har politisk turbulens och stor omsättning bland kommunens tjänstemän gjort att kommunen tappat styrfart och att företagsklimatsfrågorna fått stryka på foten. Under flera år har företagsklimatet fått allt sämre betyg, säger hon och fortsätter:

– Men det finns nu, för första gången på länge, en gedigen vilja att göra något åt saken. Arbetsgrupper har tillsatts där politiker, tjänstemän och företagare gemensamt kommer att arbeta för ett bättre företagsklimat. Det bådar gott inför framtiden.

I grannkommunerna Enköping och Upplands-Bro ser utvecklingen mer positiv ut. De kommunerna klättrar 10 respektve 11 platser i rankingen jämfört med förra året.

En tredjedel funderar att flytta

30 procent av företagarna i Håbo kommun svarar i enkäten att de till och med övervägt att flytta ifrån kommunen, för att de upplever företagsklimatet i Håbo så pass dåligt.

Lars-Erik Sandhgren, ny vd för Håbo marknad, säger att han är fast besluten att vända den negativa trenden.

– Vi har idag fått Håbos nationella position i rankingen över Sveriges kommuner vad gäller näringslivsklimatet. Naturligtvis är det tråkigt att våra företag upplever att kommunen inte agerar tillräckligt näringslivsvänligt. Vår ambition är självklart att alla företag ska gilla samarbetet med Håbo kommun, säger han och tillägger:

– Samtidigt känner vi att kommunens tjänstemän, våra politiker och alla företagare nu knutit näven i fickan och bestämt oss för att tillsammans vända trenden. 

Den 6 oktober har näringslivschefen kallat till en kick-off-lunch dit samtliga företagare i kommunen är välkomna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet