En vampyrälskare i Skytteholm

På Nybodagatan i Skytteholm bor en före detta blomsterförsäljare som älskar vampyrer. Nu kommer Mikael Manséns andra bok ”Guds synd: Mörkrets barn”.

  • Publicerad 18:20, 10 jan 2018

Efter dödandet kommer mardrömmarna.

Steget från utsikten mot vintriga Skytteholmsparken till bakgatorna i 1890-talets London och en ung blodtörstande antikhandlare känns ganska långt. Men har man åkt dit på vampyrer så är det bara att skriva på.

– Jag har hela tiden en känsla inombords, en massa att få ur mig. Det tar aldrig slut. Jag har redan tre-fyra böcker färdiga i datorn, berättar Mikael Mansén när vi träffas vid köksbordet på Nybodagatan.

En litterär förebild är John Ajvide Lindqvist, som bland annat skrivit ”Låt den rätte komma in” om en liten vampyrflicka i Blackeberg. En annan är Bram Stoker som 1867 gav ut den klassiska vampyrromanen ”Dracula”.

Mikael Mansén kallar genren ”vacker skräck” med en hel del vemod invävd.

– Jag älskar tonen i vampyrberättelser. De är inte bara bloddrypande. Även det onda, monstret, har känslor. Det finns alltid en förklaring. Vampyrer är komplicerade personligheter. Efter dödandet kommer mardrömmarna.

Samtidigt saknar vampyrer mänskliga spärrar.

– Vampyrer släpper kontrollen. De tar vad de vill ha. Är man redan fördömd så har det ingen betydelse vad man gör.

Mikael Mansén arbetar disciplinerat. Går upp runt halv sju, skriver en dryg timme, lagar frukost till sambon Isabell och fortsätter sedan skriva fram till lunch. Efter lunch fortsätter han med skrivandet eller läser igenom morgonens arbete.

– Jag blir helt uppslukad när jag skriver. Ibland när jag läser igenom mina egna texter har jag svårt att ta in att det är jag som har skapat hemskheterna.

Debutromanen gav han ut själv men nu har han kontrakt med ett förlag.

– Böckerna är det enda som jag har fullföljt i livet. När jag höll min första bok i handen tänkte jag ”nu hamnar jag på Kungliga biblioteket och blir odödlig”.

MER Mikael Mansén

Namn: Mikael Mansén, 45 år.

Böcker: Skräckromanerna ”Elin. Kärleken är ful och fylld av smärta” och ”Guds synd: Mörkrets barn” på Miramir Verlag. Har även skrivit skräcknoveller, en utspelar sig i villakvarteren kring Råsundaskolan.

Arbete: Har arbetat på bland annat ett gruppboende och som blomsterförsäljare. Hoppas kunna försörja sig på skrivandet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Taxichaufför utsatt för brutalt rån av gäng

Nyheter ✓Slagen och rånad på mobiltelefon ✓Kastade sten genom bakrutan Tidigt på onsdagsmorgonen fick polisen ett larm om en taxichaufför som blivit slagen och rånad av fem personer.onsdag 20/2 11:17

Elever strejkar efter beslut om nedläggning

Nyheter "Politikerna lyssnar inte på oss" Elever på Bergshamraskolan i Solna strejkar sedan i morse. Efter den manifestation som genomfördes i måndags ser eleverna detta som nödvändigt steg i att få politikerna att lyssna.onsdag 20/2 11:04

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00