NEDLAGT. Det blir ingen Kungsholmstorgs dag i år. Här en bild från 2016 års upplaga. Foto: Per Brandt

Endagsfestival på Kungsholmen läggs ner

Från dryga hundra aktiviteter på en dag till noll. Det blir ingen Kungsholmstorgs dag i år. Det är för få som vill lägga pengarna och investera långsiktigt, enligt arrangörerna.

  • Publicerad 18:31, 29 aug 2018

Kungsholmstorgs dag ville skaka liv i området och på tre år växte och engagerade endagsfestivalen många. Förra året i september hölls över 100 aktiviteter på torget och i närområdet. Men i år blir det inget. Enligt initiativtagaren och arrangören Kevin Ryan, som driver företaget Thread som som bland annat jobbar med samhällsutveckling, så är orsaken pengar.

Nu kan DU skaka liv i tomma torget på Kungsholmen – igen

– Vi har tidigare sagt att vid år fyra ska vi ha en hållbar ekonomisk utveckling. Men just nu finns det inte tillräckligt med stöd hos lokala företag, fastighetsägare eller stadsdelsförvaltningen för att satsa på en ny treårsplan som vi la fram. Det finns några, men inte tillräckligt, säger han.

Ska träffa stadsdelsförvaltningen

Men helt kört för kommande år är det inte. Kevin Ryan ska bland annat träffa stadsdelen framöver. Men för att han ska vara med och köra igen vill han se ett antal aktörer som engagerar sig både ekonomiskt och långsiktigt.

Han nämner bland annat ett projekt i Botkyrka, där han medverkar, där kommunen har gått in med flera miljoner under flera år i ett samarbetsprojekt med lokala företag för att få fler i jobb.

Näringslivstoppar satsar i Botkyrka – ska skapa 1000 jobb

– Min förhoppning är att ”klicka på knappen” när det finns en treårsplan som är finansierad. Jag tror inte på kortsiktiga bidrag. Jag vill se större aktörer med visioner, det handlar inte om några gigantiska insatser, men fler som tycker att det här är värdefullt och som vill satsa mer långsiktigt, säger Kevin Ryan.

Malin Nordström, ordförande i företagarföreningen KungsÖ och som driver butik i området, beklagar beslutet men hoppas att de kan fylla området med andra events.

– Det är så klart tråkigt, men vi hoppas att vi istället kan genomföra flera mindre aktiviteter i området under året. Med tanke på vilket ekonomiskt ”stöd” den nazistiska demonstrationen krävde i helgen med en enorm polisiär insats, stängda butiker och avspärrade kvarter, så känns det verkligen som att våra skattepengar hellre kunde gå till sponsring av trevligare event, säger hon.