Föreståndaren Cristina äter mellis med Isak, Lukas och Alexander på Enebo Förskola. Foto: Jeanette Holm

Enebo Förskola drar ned på risätandet

Kravmärkta Enebo förskola i Enebyberg reagerar snabbt på Livsmedelsverkets varning om förekomsten av arsenik i ris. Nu tar de ett steg längre än myndighetens råd och serverar ris endast en gång per vecka.

  • Publicerad 15:02, 2 okt 2015

Livsmedelsverket gick i veckan ut med rådet att barn under sex år ska äta ris mer sparsamt. Samtidigt tipsar de om hur man sänker halterna av arsenik. På förskolan i Enebyberg tar man steget fullt ut att byta ut riset så mycket som möjligt.

– Riskakor som Livsmedelsverket avråder till barn under sex år har vi serverat i mycket begränsad omfattning, säger Cristina Holm förskolechef på Enebo Förskola. Men nu när Livsmedelsverket gått ut med tydliga råd stoppar vi riskakor helt. Vi väljer till exempel också att sätta en maxgräns för servering av ris till en gång i veckan, i syfte att göra det så enkelt som möjligt för föräldrarna att hålla koll på hur mycket ris deras barn får i sig.

Styrelsen för förskolan var snabba att ta beslutet om ris, det fattades samma dag som Livsmedelsverket gick ut med sina rekommendationer.

– Jag är glad att vi i styrelsen kunde agera så snabbt. Även om förskolan redan idag serverar måttligt med ris känns det viktigt att sätta upp riktlinjer så att föräldrar kan känna sig trygga med att förskolan alltid följer myndigheternas råd, säger Jeanette Holm, suppleant i styrelsen.

Enebo Förskola har 24 barn inskrivna i verksamheten. De är vana vid ekologisk kost. Nu får de uppleva ännu mer matkultur när riset byts ut.

– Det finns mycket annat att servera, som exempelvis qinoa, couscous, matvete och bulgor, menar Jeanette Holm.

Enebo Förskolas riktlinjer för servering av risprodukter:

-Vi serverar ingen risdryck.
-Vi serverar inga riskakor.
-Vi kokar alltid ris med överskott av vatten då det minskar arsenikinnehållet.
-Vi serverar inget fullkornsris, men säkerställer att barnen serveras fullkorn i andra former.
- Vi serverar ej ris mer än en gång per vecka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Täbys polischef om skottlossningen

Nyheter "Inget hot mot samhället" Det var i lördags morse som en man i skottsäker väst och hjälm sköts av polisen utanför polishuset vid Täby centrum.måndag 28/5 8:18

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Vi är stockholm