Tillsammans. De flickor som vill spelar med pojkarna. Foto: Privat

Enebyberg ordnar mixcup i fotboll

När laget F07 i Enebybergs IF ordnar cup inför hösten blir det i år en mixcup, där flickor och pojkar spelar i samma lag mot andra klubbar.

  • Publicerad 13:02, 12 sep 2019

Enebybergs IF:s pojkar och flickor födda 07 har tidigare spelat ihop under träningar och matcher.

Något som lagen märkt av gav en positiv effekt – även utanför fotbollsplanen.

– Det som varit kul är att det märks, nu spelar de mycket mer tillsammans i skolan. Det bidrar till kamratskap utanför fotbollsplanen, säger Karolina Janson, mamma tilll Lisen som spelar i Enebybergs IF.

Nu tar de samarbetet ett steg vidare och anordnar en mixcup.

Fotbollsfamilj. Karolina Janson är engagerad i dottern Lisens lag, F07.

Initiativet till cupen för både pojkar och flickor har tagits av tränaren Stina Bexelius ihop med Karolina Janson.

Reglerna var att ett lag måste bestå av minst tre tjejer och minst tre killar.

– Från början var vi lite osäkra på om det skulle bli svårt att få in anmälningar. Det tog lite tid innan anmälningar kom in, men sen rasslade det till. Vi hade tänkt oss tio lag men igår stängde vi anmälningarna efter 15 lag. Nu är det 170 barn, vilket känns väldigt kul, säger Karolina Janson.

Med den nya cupen vill laget inspirera andra föreningar att börja samarbeta mellan pojk- och flicklag. De hoppas att den ska främja jämnställdheten inom fotboll.

Karolina Janson tror att tjejer och killar kan lära mycket av varandra när de spelar ihop – och att båda har viktiga styrkor.

Tränaren i laget, Stina Bexelius, säger att det mottagits positivt i klubben.

– Det har inte varit några konstigheter alls. Tränarna i P07, som initierade samarbetet, ser alla som fotbollsspelare, oavsett kön. De som reagerat har varit spelare och lag från andra klubbar vi mött. Jag pratade med en ung domare när min dotter spelade med P07 på bortaplan som sa, ”jaha ni har tjejer med, jag har aldrig dömt en match med både tjejer och killar”, säger Stina Bexelius.

Initiativtagare. Lagets tränare Stina Bexelius tog initiativ till cupen. Foto: Privat

Stor mixcup

Cupen går av stapeln den 13 oktober på Enebybergs IP. Alla Danderydslag F/P07 är representerade.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt