Energisnål belysning överraskar cyklister

Plötsligt tänds och släcks belysningen på cykelbanan på en sträcka på Mälaröarna – något som har fått många att reagera. Svaret är en energisparande satsning från kommunen.

  • Publicerad 06:30, 10 jun 2019

Några har varit positiva och många har undrat vad det är för något.

Uppmärksamma Mälarötrafikanter har de senaste månaderna märkt att ljusstyrkan i lamporna på en av kommunens cykelbanor varierar.

Men allt är i sin ordning och det handlar inte om något fel. I stället rör det sig om en del av en energisparande åtgärd som kommunen just nu genomför.

– Vi har installerat det från Malmviksrondellen upp till Svanhagen, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateringschef.

Närvarostyrt test

Testet innebär så kallad närvarostyrd belysning under de timmar det är mörkt utomhus.

– Det är en miljöfråga. Belysningen tänds när cyklister kommer och släcks efteråt. Då går det åt mindre energi, säger Jonas Orring.  

Testet på den aktuella sträckan inleddes under vårvintern.

– Vi hade slutbesiktning i februari-mars och har haft igång det en bra tid, säger han.

Under de månader som det energibesparande testet har pågått har flera Mälarötrafikanter noterat den växlande belysningen och hört av sig med frågor till kommunen, något Jonas Orring även har noterat.

– Några har varit positiva och många har undrat vad det är för något. Det är mest av nyfikenhet. Man är förvånad att det släcks efteråt, säger han.

– Jag kan inte alla detaljerna i det här hur det fungerar. Men det tänds i förväg och känner av rörelsen från cyklisten som kommer. Då tänds belysningen, sedan släcks den efteråt.

Testet ska utvärderas

Jonas Orring vet inte hur mycket energi som sparas med testet, men effekten ska utvärderas framöver, och möjligen spridas i kommunen.

– Det är mycket möjligt att vi fortsätter på fler sträckor med det här, säger han.

Inledningsvis är kommunen nöjd med testet.

– Det känns bra för vår del, säger Jonas Orring.

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt