Kan bli verklighet även i Vallentuna. Foto: Lotten Engbom

Engelska skolan öppnar i Vallentuna

År 2020 öppnar Engelska skolan i Vallentuna. Skolan är känd för sina strikta regler – och för att ha många sökande.

  • Publicerad 09:58, 14 aug 2018

– Det är ett styrkebesked för Vallentuna att Internationella Engelska skolan vill etablera sig här. Det skulle innebära en extra bredd och spets vad gäller skolutbudet i kommunen, säger Parisa Liljestrand, gruppledare för Moderaterna.

Öppnar 6-9-skola

Det är hennes parti i samarbete med övriga allianspartier som kommit med förslaget att skolan ska öppna i Vallentuna, och ett avtal är undertecknat.

– Det är ett "letter of intent", vilket betyder att om diskussionerna med kommunen går bra och om Skolinspektionen ger oss tillstånd så vill vi öppna, förklarar Jonathan Howell, kommunikationsansvarig på Internationella Engelska skolan.

Man planerar att låta bygga sin 6-9-skola i Åbygläntan. Om allt går enligt plan kan skolan börja ta emot elever höstterminen 2020.

– Vi är en kommun som växer och trots det reser många elever till andra kommuner för att gå i skolan. Vi vill bredda utbudet och få elever att stanna kvar, säger Sofia Segergren, gruppledare för Centerpartiet.

På Engelska skolan tilltalas lärarna "Mr", "Ms" eller "Mrs". Det finns ett papper med skolans regler uppsatta, och den som bryter mot skolans regler får kvarsittning.

Visst är skolan känd för sina strikta regler?

– Jo, men framför allt har de många nöjda föräldrar och elever, säger Sofia Segergren.

Varför vill då skolan öppna i Vallentuna? Vi ställer frågan till Jonathan Howell.

– Vi har en skola i Täby som har många sökande. När vi tittade på var eleverna kom från såg vi att en del kom från Vallentuna. Om vi startar en skola där slipper eleverna resa så långt, och andra studenter kan komma in i Täby, svarar Jonathan Howell.

LÄS OCSKÅ: Här är skolan som fått eleverna att lyda 

Stockholm Direkt