Överens. En enig nämnd har fattat beslut om nya arvodesregler för Sollentunas politiker. Foto: Pauline Cederblad

Enig styrelse bakom nya politikerlöner

Oppositionen väntas få en ny kommunalrådpost efter att en enig kommunstyrelse röstade igenom beredningsgruppens förslag om nya regler för politikernas löner.

  • Publicerad 17:00, 12 sep 2019

I måndags klubbades de nya arvodesreglerna till politikerna av kommunstyrelsen som en beredningsgrupp har tagit fram efter förra årets beslut att tillsätta tre nya kommunalråd och höja politikerlönerna med tre miljoner kronor.

Oppositionen får en ny kommunalrådspost. Gruppledarna Peter Godlund (MP) och Hannes Waldetoft (V) kommer att dela på den posten.

Samtidigt får arbetsutskotten för nämnderna sex istället för fyra ledamöter.

– Vi har sett att det har funnits en obalans. Speciellt en som inte är bra för de små partierna. Det har vi försökt rätta till, säger Benkt Kullgard (M) som har lett arbetet i beredningsgruppen.

Potten som är avsatt för att betala förtroendevaldas uppdrag är densamma. I praktiken kommer dock mer pengar att betalas ut i och med att posten tredje vice ordförande slopas i nämndernas arbetsutskott.

En enig styrelse röstade igenom förslaget. Kommunalråd Joakim Jonsson (S) påpekar att förslaget innebär ännu mer pengar till politikerna:

– I praktiken blir det så, säger han.

I slutet på förra året togs ett beslut om att höja politikerlönerna i Sollentuna, vilket då kritiserades starkt av oppositionen och överklagades av Miljöpartiet till förvaltningsrätten.

– Vi ställer oss bakom förslaget. Jag hade hellre sett att man kompenserat höjningarna med att sänka arvoden som majoriteten då höjde. Exempelvis fick ordförande i utbildnings- och samhällsbyggnadsnämnden en ökning på 20 procent, dessa höjningarna var helt orimliga, säger Joakim Jonsson (S).

Förslaget kommer efter att Alliansen förra året tillsatte en beredningsgrupp för att överse arvodesreglerna. Sex politiker, två från oppositionen, har deltagit i gruppens arbete där man har jämfört Sollentuna med 13 andra kommuner.

På torsdag (19 september) tar kommunfullmäktige ställning till förslaget.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Rån mot Restaurang i Viby - anställd skadad

Nyheter Förundersökning om grovt rån En restaurang i Viby har blivit utsatt för ett fullbordat rån, meddelar polisen.måndag 14/10 11:15

Man rånad i gångtunnel i Rotebro

Nyheter Inträffade under natten till måndagen En man ska ha utsatts för ett rån i Rotebro under natten till måndagen.måndag 14/10 11:07

Lillstugan står kvar i vått och torrt

Nyheter Susanna berättar om turerna kring en av Sollentunas äldsta krogar En brand och en tragisk bortgång. Politiker som vill lyfta Lillstugan ur jorden. Susanna Lundberg Salin berättar om de senaste 25 åren och hur nära det var att en av Sollentunas äldsta krogar fick...lördag 12/10 9:00
Stockholm Direkt