Enköping blir viktigt brandcentrum

I veckan förstärktes brandberedskapen i Enköping med tre containrar. Deras innehåll kan ha en stor betydelse ifall en skogsbrand skulle inträffa i närområdet i framtiden. – Det är i det här området våra depåer används som mest, säger Josefin Gullstrand, brandingenjör på MSB.

  • Publicerad 13:40, 11 mar 2019

MSB, Myndigheten för samhälle och beredskap, har sedan tidigare 13 skogsbrandsdepåer som lagerhålls hos räddningstjänster spridda över landet. Utöver dessa depåer finns ytterligare två reservdepåer i MSB:s centrallager i Kristinehamn.

Men som en konsekvens av utvärderingen av förra sommarens skogsbränder har regeringen beslutat att skjuta till mer pengar till MSB för att öka beredskapen. Som ett led i det införskaffar MSB just nu nio nya skogsbrandsdepåer.

Placeras i Enköping

Två av dessa kommer att utgöra reservdepåer i Kristinehamn och sju av dom ska placeras hos avtalskommuner spridda över landet – och en av de nya avtalskommunerna är Enköping som i onsdags mottog tre containrar på räddningstjänstens övningsområde i Enköping.

– Kommunerna ska ju först och främst fixa när det händer en händelse hos dem. Men om resurserna inte räcker till, då har MSB resurser som kan stötta upp. Till exempel vid oljeutsläpp eller översvämningar. Skogsbrandsdepåer är en del av resurserna, säger Josefin Gullstrand, brandingenjör på MSB, som var med vid överlämnandet av de tre containrarna i onsdags.

Sedan tidigare finns en depå i Strängnäs, och det är den mest använda i landet. MSB:s önskan var först att upprätta ytterligare en depå där. Men på grund av platsbrist fick de tänka om. Därför hamnade den i Enköping istället.

– Strängnäs tipsade oss om Enköping. Och för oss blev det toppen, för det är i det här området våra depåer används som mest, säger Josefin Gullstrand.

Syftet med depåerna

Syftet med depåerna är att stärka räddningstjänsten och länen när deras egna resurser inte räcker till eller är uttömda. Det kan vara så att materielen i skogsbrandsdepåerna kompletterar det som finns lokalt hos räddningstjänsterna eller att den stärker upp och utökar redan befintligt materiel.

– Nu blir det en provisorisk uppställning här. Tanken är att när brandstationen i Fjärdhundra är färdigbyggd så ska containrarna flyttas dit. Hösten 2020 är det tänkt att den ska vara klar, säger Fredrik Hallberg, distriktschef på Räddningstjänsten Enköping-Håbo.

Tre containrar

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar som bland annat innehåller flera motorsprutor i olika storlekar, en sexhjuling, sprinklers och hela 23 kilometer meter slang. Och mer slang än så kan behövas vid en större skogsbrand.

– Det behövs. Slang till exempel, det behöver ju inte brinna i närheten av en väg, utan vi måste dra slang till platsen, och bara det kan vara kilometervis. Så det krävs mängder med slang, säger Fredrik Hallberg och Josefin tillägger:

– Till exempel användes ungefär 70 mil slang under Västmanlandbranden (2014).

Vad är MSB?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Arbetet sker tillsammans med många andra – kommuner, landsting, myndigheter och organisationer.

När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd till de som ansvarar för att hantera krisen. Vi ska också se till att samhället lär sig av det som inträffat. MSB har också viktiga uppgifter inom civilt försvar.

Källa: MSB.se

Kommundirektören säger upp sig

Nyheter Efter fyra år i Enköpings kommun väljer kommundirektör Peter Lund att lämna sitt uppdrag i Enköping. – Jag har haft fantastiska år i Enköping och kommer alltid att se tillbaka på tiden här med goda...onsdag 22/5 15:05

Amanda blev bästa matlagaren

Nyheter En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.tisdag 21/5 12:56