Rankar kommuner. Svenskt Näringsliv. Foto: Wikimedia Commons

Enköping får lägre betyg i rankning

Enköping sjunker i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet. Vilka konkreta problem kommunen har och vilka nackdelar det innebär är inte helt konkret. – Det måste man föra samtal med kommunens företag om, säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv.

  • Publicerad 09:17, 3 okt 2018

Svenskt Näringsliv sammanställer årligen en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Den baseras på företagares egna uppfattning om företagsklimatet. Enköping tappar 42 placeringar i årets rankning och återfinns på plats 120.

– Företagarkollektivet tappar tålamodet för att det inte händer mer. Det handlar om bygglovshanteringen och andra problem som inte är nya, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsala län.

Anna-Lena Holmström anser samtidigt att det händer mycket bra saker i Enköping. Till exempel har alla förvaltningschefer i kommunen, som har hand om företagsnära frågor, börjat träffas regelbundet.

– Det tycker företagarna är toppen, säger Anna-Lena Holmström.

Cissi Lööv, näringslivschef i Enköpings kommun, beklagar situationen. Hon vill understryka att rankningen bygger på enkätsvar i maj och att kommunen därefter börjat jobba med förbättringar.

– Rankningen släpar efter. Man har en uppfattning och håller fast vid den. Det har skett mycket bra saker som inte får genomslag förrän efter ett år, säger Cissi Lööv.

En konkret fråga som kommunen vill förbättra är upphandlingarna, berättar Cissi Lööv. Man har fått en ny inköpschef som jobbar med det.

– Vi får ju inte prata med leverantörerna under pågående upphandling. Men vi ska jobba mer strukturerat. Det finns en handlingsplan för det, säger Cissi Lööv.

Både lokala politiker och lokala medier brukar lägga en stor vikt vid Svenskt Näringslivs rankning. Samtidigt bygger rankningen på företagares subjektiva uppfattning och sällan på konkreta sakfrågor.

Enligt Svenskt Näringsliv handlar rankningen om att skapa tillväxt och jobb vilket ger ökade skatteintäkter som kommunen kan använda i skolan, vården och omsorgen.

– I förlängningen blir det så. Om du har möjlighet att etablera dig i flera kommuner så väljer du den som är bäst, säger Anna-Lena Holmström.

Saken är även komplicerad på så sätt att fler arbetstillfällen i Enköping inte automatiskt innebär mer skatteintäkter i Enköping. Eftersom många pendlar inom Mälardalen hamnar skatteintäkterna inte nödvändigtvis i den kommun där jobben finns.

Blåljus: Inbrott och bilstölder

Nyheter Stölder, stölder. Så trist – men ibland kan de faktiskt förhindras. Som när en rådig granne ingrep under natten mot måndagen.måndag 24/6 9:59