Ny stadsdel? Ja, det är väl mer eller mindre vad det handlar om om det blir bostäder på den så kallade mejeritomten. Foto: Daniel Sjöberg

Enköping kan få ny stadsdel

Ägarna till den gamla mejeritomten vill bygga bostäder på området. Kommunen har beslutat att utreda frågan. – Vi vill se vilka konsekvenser det skulle innebära, säger kommunstyrelsens vice ordförande Anders Wikman (NE).

  • Publicerad 17:00, 13 okt 2017

Att Enköping växer är ingen nyhet. Det byggs bostäder och nya verksamheter på en mängd platser i kommunen samtidigt som invånarantalet ökar stadigt hela tiden. Om ett eller två år kan Enköping dessutom få något som i det närmaste kan liknas vid en helt ny stadsdel.

– Det ena är gamla mejeriet och det andra är på andra sidan vägen där restaurang Sarajevo ligger idag. På varsin sida om Doktor Westerlunds gata. Det är två områden som har bytt ägare och ägarna vill nu starta en detaljplansprocess för att undersöka möjligheten att få bygga bostäder där, säger Anders Wikman.

Oklart hur många bostäder

I dag finns det en mängd olika verksamheter på områdena, men inte alls bostäder.

– Det är en slags småindustri där. Det är lite diverseverksamheter. Vi har hantverkare som har sina förråd där. Det är någon bensinmack och någon liten industrishop. Går vi upp till mejeriet så är det är en rätt så brokig skara företag som finns där inne, säger plan- och exploateringschef Patrik Holm.

Områdena har två olika ägare, Glommen & Lindberg AB samt Coeli-gruppen, båda hemmahörande i Stockholm.

Grundmässigt så har vi väl pekat i våra översiktliga planer på att det där är ett område som ska ändra skepnad så småningom. På så sätt är det ingen överraskning. Sedan exakt hur mycket bostäder ett sådant område kommer att inrymma det får man se, säger Patrik Holm.

Nu ska det alltså utredas om det är ett lämpligt ställe att bygga bostäder på, men det är en lång process som återstår innan ett eventuellt beslut kan tas i frågan.

– Det här går i så många steg, och det här är också ett utökat förfarande eftersom det är en så stor plan. Så nu kommer det att komma tillbaka till oss innan det ska skickas ut på samråd och sedan kommer det tillbaka till oss innan det ska skickas ut på granskning och sedan det kommer det tillbaka till oss i PLEX (plan-, mark- och exploateringsutskottet) och om vi beslutar att vi tycker att det är bra ska det gå till kommunstyrelsen och sedan ska det gå till fullmäktige. Det är sex, sju tillfällen som politiken möter det här och där emellan har det varit ute i månader på olika sätt, säger Anders Wikman.

– En sådan här process från ax till limpa ligger på 18 till 24 månader om allting klaffar. Så säg upp till två år.

Skulle kommunen besluta sig för att tillåta bostäder i området så är det annat som också måste ordnas och byggas.

– Ja, det är bland annat det som det uppdraget tjänstemännen har fått, att titta på skolor, förskolor, trafiksituationen och annat, säger Anders Wikman.

Enköping växer

Prognosen för hur Enköping kommer att växa de kommande åren har nyligen reviderats. Tidigare var det sagt att det skulle bo 50 000 människor i kommunen år 2030. Nu kommer det att ske redan 2025 enligt de nya sifforna.

Länge planerades det för 350 färdigställda lägenheter per år, men nu räknar byggbolagen med att den siffran snarare kommer att hamna på 1000 lägenheter per år.

Samtidigt säger luttrade tjänstemän att den siffran snarare torde bli mellan 600 och 700 lägenheter per år, dock ändå en fördubbling mot tidigare prognoser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19