Vin och vatten. Det går uppåt och nedåt på samma gång för Enköping i lärarförbundets rankning Foto: Mostphotos

Enköpings skolor tappar i rankning

Ömsom vin, ömsom vatten. Så kan resultatet beskrivas när Enköping faller på Lärarförbundets årliga rankning. – Jag tycker ändå att vi är på väg åt rätt håll, säger skolnämndens ordförande Sven Jansson.

  • Publicerad 08:20, 15 okt 2017

Varje år genomför Lärarförbundet en rankning av landets 290 kommuner. För Enköping går det åt fel håll. Förra årets placering som 261 på listan har nu blivit till 264. Det ser inget vidare ut med andra ord, men skolnämndens ordförande Sven Jansson menar att det är ett väl förenklat sätt att se på undersökningen.

– Man måste titta på siffrorna och analysera dem. Vissa saker väger väldigt tungt, som lärartäthet, andelen utbildade lärare och lärarlöner. Det som gläder mig är att det är fler elever som lyckas i skolan i Enköping. Vi ser en uppåtgående trend där, men eftersom det är andra saker som väger så tungt så sjunker vi ganska kraftigt, säger han.

Det finns alltså ljusglimtar. Enköping klättrar på flera av de 13 kriterier som utgör listan. Meritvärdet för betygen i årskurs 9 har förbättrats, från plats 134 i fjol till plats 105 i år.

Vad gäller likvärdet, alltså faktisk andel elever i årskurs 9 som är godkända i alla ämnen jämfört med förväntad andel elever med godkänt i alla ämnen enligt Lärarförbundets modellberäkningar, har Enköping också klättrat, från plats 173 i till plats 87.

Enköping kommer i framtiden kunna få en ännu bättre möjlighet att kontrollera utvecklingen bland eleverna.

– Vi har sedan förra året börjat implementera ett system där vi kan följa varje elev över tid. För att se hur mycket de lär sig. Då kan vi också se. är det brister i elevens undervisning? Vi har jobbat med det här sedan jag tillträdde och nu sitter det på plats, säger Sven Jansson.

– Senast från terminstart 2018, på hösten, ska alla kunna använda det där systemet. Jag är jättenöjd med att vi har det på plats för då kan vi fånga upp de som har det besvärligt och det kan vara elever, men också personal som kanske behöver utbildning till exempel.

Totalt sett, hur ser du på rakningen?

– Jag tycker ändå att vi är på väg åt rätt håll, om man kollar på varje punkt som de tittar på. Sedan kan jag vara bekymrad över det här med lärartätheten.

Lärarförbundets kriterier

Resurser till undervisningen.

Utbildade lärare.

Högre lärartäthet.

Friska lärare.

Bättre lärarlöner.

Kommunen som avtalspart.

Se över andelen barn i förskola.

Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.

Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.

Högre andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.

Fler elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.

Det ska vara en större andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.

Större andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29