Enköpingsbor hjälper till efter storbranden

Efter en brand i ett hyreshus på Kärrhöksgränd fick de boende utrymmas. Många frivilliga krafter har hjälpt de drabbade. Hjälpen samordnas av Hyresgästföreningen i kvarteret. – Enköpingsborna är helt fantastiska, säger Ann-Sofie Millberg, Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 12:50, 18 sep 2019

Det är tur att det finns hjälp från Lokalen.

Larmet gick klockan 23.27 lördag den 14 september. Det brann i hyreshuset på Kärrhöksgränd 8. Branden startade av oklar anledning på en balkong.

Nu har 78 personer fått utrymmas ur de 45 berörda lägenheterna. De som har hemförsäkring har fått bo på hotell.

Alla boende hade inte hemförsäkring. En av dessa är Yadollah Abolfath. Han har ingen släkt eller familj i närheten och bor just nu i en husvagn som står uppställd vid Hyresgästföreningens lokal, Lokalen, på Kärrhöksgränd.

– Det är tur att det finns hjälp från Lokalen, säger Yadollah Abolfath.

Enköpings kommun hänvisar de personer som saknar hemförsäkring att vända sig till socialförvaltningen för att få hjälp. Ann-Sofie Millberg på Hyresgästföreningen säger däremot att de branddrabbade inte har fått hjälp den vägen.

– De har vänt sig till socialen och inte fått hjälp, säger hon.

Ett flertal privatpersoner, föreningar och företag har däremot gjort vad de kan för att hjälpa de som drabbats av branden och bland annat skänkt mat, kläder och hygienartiklar.

Inne i Hyresgästföreningens lokal är golvet fullt av påsar med saker som människor har skänkt.

– Här inne är det kaos, men det är också ett bevis på Enköpingsbornas stora hjärtan, säger Ann-Sofie Millberg.

Det är till Hyresgästföreningens lokal, Lokalen, på Kärrhöksgränd människor söker sig för att hjälpa till. Det är också hit de drabbade kan gå för att ta del av det som skänkts eller för att bara fika och prata om det som har hänt.

– Jag har varit här nästan dygnet runt, säger Ann-Sofie Millberg.

Fastighetsägaren Brogripen har på sin hemsida meddelat att det kommer att ta ett år innan lägenheterna är återställda för inflyttning.

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36