Enköpingsfiskare fann mystiska bilen

En fiskare från Enköping fick napp i Kasttorpsviken en bit från Lastberget i Bålsta – på kroken fick han en riktig raritet, som nu gäckar polisen.

  • Publicerad 06:15, 1 okt 2017

Det var i maj månad som en man från Enköping hade begett sig till Kasttorpsviken, några stenkast ifrån Lastberget i Bålsta, för att fiska.

Efter en stund vid sjökanten fick han syn på en riktigt baddare. En raritet. Men det var ingen fisk han såg under ytan. Han fick syn på en lyxig sportbil, han tyckte såg ut som en Audi TT cabriolet.

Efter fisketuren hörde mannen av sig till polisen och berättade vad han hade sett.

– När fiskaren hittade bilen var det en fin solig dag. Men när vi åkte ut såg vi ingenting, vädret var för dåligt, berättar Robert Arnio, som har hand om tekniska frågor på polisen i Enköping.

Men tipset togs på allvar. Robert kontaktade sjöpolisen, som kom till undsättning. Men de drabbades av dåligt väder.

– Dykaren berättade att han knappt kunde se sina händer framför sig. Vattnet var väldigt grumligt, säger Robert Arnio.

Fick tydlig bild

Men när dykaren gjorde ett nytt försök, en vecka senare, fick de syn på bilen, som visade sig vara något helt annat än vad de hade trott. Sjöpolisen kunde genom sonarteknik ta en bild över platsen. De fick fram en tydlig bild av ett bilvrak.

– Dykaren simmade ner och kunde snabbt se att det inte alls rörde sig om någon nyare Audi-sportbil, utan en riktig lyxbil från 50-talet. En BMW 502 med V8-motor. Och någon cab var det inte, taket hade rostat bort, säger Robert Arnio.

Bilen visade sig vara en BMW 502 som bara tillverkades mellan -52 och -58, och ansågs redan då vara ett riktigt lyxåk. Och fiskaren som skymtade bilen först var inte helt ute och cyklade när han trodde sig se en betydligt nyare Audi TT. Karossen hos de respektive bilmodellerna påminner om varandra.

– Polisiärt är ärendet avslutat. Vi kommer inte längre. Bilen har legat oerhört länge i vattnet, så den är i för dåligt skick för att bärgas, men man blir ju nyfiken på hur den hamnat där, säger Robert Arnio.

Konstig plats

Det är en konstig plats att dumpa en bil på. Numera finns det ingen körbar väg till viken.

– Och om det skulle ha varit en olycka, varför har man inte bärgat en sådan värdefull bil? undrar Robert Arnio.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19