Mullegorm. Hasse Orlov och Sven Andersson brygger numera sina öl på Kesuddens hantverksbryggeri. Foto: Fredrik Gustafsson

Enköpingsölet mer lokalt än någonsin

Det är nu över tio år sedan Hasse Orlov och Sven Andersson lämnade hobbybryggeriet och använde sina färdigheter i ölbryggning för att kommersialisera deras prisade öl Joars Dricka. Mycket har hänt sedan dess.

  • Publicerad 08:46, 24 aug 2020

Det här passar oss mycket bättre.

Tidigare har duon, som tillsammans driver handelsbolaget Mullegorm, bryggt sina tre öl Joars Dricka, Skvattram och Gästabud på ett bryggeri i Västerås. Nu har de flyttat öltillverkningen till Kesuddens hantverksbryggeri, som drivs av Enköpingsbon Micke Eklund, i hamnen i Enköping.

Något som innebär flera fördelar enligt dem själva.

– Det är mycket bättre. För det första är ölet nu helt lokalt. Sedan blir det smidigare för oss när vi ska leverera vårt öl. Förut var vi tvungna att åka till Västerås först, och utgå därifrån. Nu räcker det med att åka ner hit och hämta, säger Hans ”Hasse” Orlov.

Färdig om tre veckor

I söndags tappade duon upp en omgång av deras öl Skvattram som de bryggde i juni. När undertecknad är på besök i det lilla hantverksbryggeriet under måndagen håller Hasse och Sven som bäst på att brygga 565 liter av Mullegorms flagskepp ”Joars dricka”. Måndagens bryggd är klar för att buteljeras om cirka tre veckor.

– Nu ska vi höja temperaturen så att den börjar att koka. Sedan ska vi tillsätta humlen, och så småningom porsen och honungen. Den blir klar om cirka tre veckor, säger Sven.

Tar nästa kliv

Porsen som blivit ett av Mullegorms signum har de plockat själva utanför Enköping.

Joars dricka var det första ölet som Mullegorm kommersialiserade för snart tio år sedan. Då skötte de ölbryggningen vid sidan om sina vanliga jobb. Nu är de båda pensionärer. Vilket gjort att de kunnat ta ytterligare ett kliv framåt.

Sedan en tid tillbaka finns Hasse och Svens öl i Systembolagets beställningssortiment. Vilket gör att duons öl går att beställa till samtliga systembolag och ombud runt om i Sverige.

– Det är kul, det kan ju bli att det sprider sig lite mer nu. Det finns ju olika sajter där ölkännare provar olika öl, då kan det ge ringar på vattnet, säger Sven.

De är på jakt efter att hjälpa fler

Nyheter Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.fredag 18/9 11:42

Stöld på ICA Maxi funkar inte

Nyheter Två stölder kunde avslöjas på ICA Maxi under torsdagen. I båda fallen var det vuxna personer som försökte ta med sig varor utan att betala – men som upptäcktes och stoppades då de gick ut.fredag 18/9 10:33