Enormt tryck på Äldrecenter när äldre vill umgås och äta billigt

Från 4 000 till 14 000 besök på bara fyra år. Trycket på Stadsmissionens äldrecenter, för pensionärer i behov av gemenskap och stöd, är rekordstort.

  • Publicerad 06:00, 30 maj 2016

Varje vardag mellan 11-15 är det drop-in kafé på Stadsmissionens Äldrecenter på Fleminggatan. Då kommer i snitt 70 personer, de flesta från närområdet, för att träffa vänner, delta i aktiviteter, äta en billig lunch, få stöd eller hjälp med kontakter med myndigheter.

För många pensionärer är det en livsviktig verksamhet och mötesplats. Lunchen kostar 20 kronor, men kan man inte betala så får man äta ändå, och rådgivningen är gratis.

– Många tycker att ensamheten är jobbig och vi har märkt en ökning i att det är fler som inte har råd med mat. Jag pratade nyligen med en kvinna som inte hade någon mat kvar i kylen och det var en vecka kvar till pensionen, men hon fick äta här, säger verksamhetschefen Rickard Loblom.

14 000 besökare

Och just nu är trycket rekordstort. 2013 hade man 4 000 besökare. I år räknar de med 14 000.

– I dagsläget går det att möta efterfrågan med mat, men många mår dåligt och behöver hjälp också. Vi ligger på gränsen för hur många vi kan ta emot. Det börjar bli tungt för våra volontärer också och vi vill hinna erbjuda mer än servera mat till deltagarna, säger Rickard Loblom.

– Men det är också väldigt positivt att det kommer fler. Det innebär att vi bryter ensamhet för ännu fler äldre.

Det kommer dagligen nya ansikten till Äldrecentrum, men många av besökarna är där flera gånger i veckan för att träffa vänner. Som Peter Cassler.

– Det betyder jättemycket, här träffar man folk som man känner och det är aktiviteter. Många äldre är ensamma och de flesta har det kämpigt med ekonomin och då är det också jätteviktigt på ett ekonomiskt sätt, säger han.

Enligt Rickard Loblom finns idag inga planer på att utöka kapaciteten eftersom de finansieras av gåvor. Men behovet av fler liknande verksamheter är stort.

– Jag skulle önska att det fanns fler. Tyvärr pratas det inte lika mycket om de äldres psykiska ohälsa som ungdomars, även om många som kommer hit är glada när de är här, säger han.