Kungsholmen ska bli en pilotstadsdel i arbetet med äldres psykiska ohälsa och ensamhet menar Rasmus Jonlund (L) Foto: Mostphotos/Pressbild

Ensamhetsreform för äldre på Kungsholmen

Sociala aktiviteter på recept, mer samarbete med föreningar kring aktiviteter och utbud. Kungsholmen ska bli en pilotstadsdel i kampen mot äldres ensamhet, enligt den kommande nämndordföranden.

  • Publicerad 16:21, 5 dec 2018

De senaste åren har Kungsholmens stadsdelsförvaltning gjort en rad insatser för att bryta isoleringen hos de äldre i stadsdelen och förbättra den psykiska ohälsan, bland annat genom att anställa tre äldrekuratorer.

Många äldre har ångest - nu testar Kungsholmen ett nytt grepp

Det arbetet vill Rasmus Jonlund (L), som förväntas tillträda som ny stadsdelsnämndsordförande efter nyår, ta ett steg vidare. En slags ensamhetsreform för äldre där Kungsholmen ska bli en pilotstadsdel i det arbetet.

Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen stänger

– Det kan man säga att vi siktar på. Det är något där både kommunen, landstinget, civilsamhället, kulturlivet och näringslivet kan bidra och borde ha intresse av att göra det. Sedan får vi se hur intresset från de andra parterna ser ut men jag vill att Kungsholmen ska gå i bräschen, säger han.

Bland annat är planen att både se över stadsdelens egna insatser för äldre och utveckla dessa. Jonlund ska också ta kontakt med föreningar och näringsliv för att få en bättre dialog och samverkan kring vilka aktiviteter och utbud som finns för Kungsholmens äldre.

Deras samtal ger ensamma äldre trygghet

En annan viktig del blir att uppvakta landstinget, där han själv är presschef till Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, om ett samarbete kring deras kommande projekt med att få sociala aktiviteter på recept.

– Där skulle vi kunna medverka med våra verksamheter eller koppla ihop med civilsamhället. Det handlar också om att hjälpa till att identifiera personer i riskzonen, till exempel genom våra äldrekuratorer, för att hamna i ofrivillig ensamhet och slussa dessa vidare till hjälp, säger han.

Rasmus Jonlund hänvisar till studier som visar att ensamhet är lika farligt som rökning och fetma.

– Kan vi bryta den sociala isoleringen kan vi minska risken för förtida död. Vår uppgift som kommunpolitiker är att göra det möjligt för medborgarna att få ett bra liv och må bättre både fysiskt och psykiskt. Vi ska inte fixa vänner, men vi kan skapa förutsättningar för att det ska vara möjligt, säger han.