Foto: Huddinge kommun

Ensamkommande företagare prisas

I år har Huddinge kommun gjort en särskild satsning för att få nyanlända elever att satsa på ung företagsamhet. På veckans UF-mässa prisades de nyanlända elevernas företag.

  • Publicerad 12:15, 6 dec 2018

I veckan gick Huddinge kommuns årliga UF-gala av stapeln. Hundratal skolbarn från hela kommunen tävlade om riskkapitalisternas gunst med sina färska affärsidéer.

Ett av företagen som prisades var UF Tillsammans som kommer från en UF-satsning på nyanlända elever från språkintroduktionsprogrammet. De vann Ikea Centres specialpris för sitt företag där de tillverkar och säljer accessoarer med berättelser om deras erfarenheter som nyanlända.

Det här var första året Huddinge kommun gjorde en riktad UF-satsning mot nyanlända elever.

"Lär sig språket"

– Vi ville ta vårt framgångsrika UF-arbete till en ny målgrupp, våra nyanlända, och tillsammans skapa ännu en väg in det svenska samhället. Att driva företag är ytterligare ett sätt att lära sig språket och få nya vänner, säger Michael Lindquist, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen, Huddinge kommun.

Arena Huddinge, kommunen och näringslivets sammarbetsforum, delade också ut tre investeringar till UF-företagen med mest lovande affärsidéer. CU Reflex UF fick den stora investeringen på 6000 kronor. De säljer kläder med diskreta reflexdetaljer. Normalize UF vann den lilla investeringen på 3000 kronor och Ingen podd för dig UF fick riskkapitalisternas specialpris.

Motiveringen:

Viktigare är någonsin är det att våga ta ställning för människors lika värde och förstå hur berikade våra liv blir om vi lär av varandra och håller ihop. Vi blir starka TILLSAMMANS!