Felix, Lucas, Viola, Astrid och Juni är taggade inför helgens äppelfest. Foto: Sacharias Källdén

Enskede-elever bjuder in till fruktfest

Enskede har fått en ny festival där man hyllar äpplet. Alla som vill är välkomna att mingla och lära sig mer om vilka sorter man faktiskt har på tomten.

  • Publicerad 11:41, 20 sep 2019

Föräldrar och elever på Lindeskolan (Enskedefältets skola) ska ordna en fruktfestival i Enskede för första gången. Under fyra timmar bjuds alla som vill in att lära sig mer om äpplen, päron och plommon, få egna äpplen och päron artbestämda och tips kring odling.

– Det blir en utställning med olika äppelsorter som barnen tar med sig hit från den egna tomten och från gårdar i området. Då visas sorter som trivs och är vanliga i Enskede med omnejd, säger Niklas Medin, förälder på skolan som också råkar vara en flitigt anlitad pomolog.

Torka äpplen

Det var hans idé att festivalen skulle ha temat frukt. Under veckan som gått har han haft en ”frukt-lektion” med alla klasser. Tidningen fick vara med på en lektion.

– Torka eller ät dem direkt och kom ihåg, näringen sitter i skalet så släng inte det, ät det. När man hänger upp äppelringar på tork doftar det gott i hela huset, berättar han medan han vevar fram långa remsor ur äppel-svarven som han har med sig.

Någon i gruppen berättar att familjen precis planterat ett nytt äppelträd hemma på tomten, en annan planterade ett plommonträd på den gemensamma gården där han bor. På frågan varför det är bra med frukt (och bär) kommer många svar.

– Det är gott och man slipper köpa om man har ett eget träd hemma, säger Lucas.

– Det är nyttigt, säger Viola.

– Päron innehåller mineraler, men också fibrer och frukt ger syre till jorden, förklarar Felix.

Ute på skolgården

Festivalen görs i samarbete med skolan så alltihop kommer att äga rum ute på skolgården och hela veckan har eleverna jobbat på temat frukt. De har ritat, jobbat i grupper, tittat på film och fått känna och smaka. Alla har ritat en egen vimpel som kommer att hängas upp på söndag.

Arrangörerna har bjudit in lokala föreningar och företag och det blir uppträdanden, bland annat kommer skolans kör dit och sjunger.

– Det är kul att kunna göra något sådant här tillsammans med föräldraföreningen, särskilt med tanke på att det är vårt sista år här på Linde. Nästa höst flyttar vi tillbaka till Enskedefältets skola, säger rektorn Madeleine Thomsson.

Fruktfesten äger rum på söndag 22 sep kl 12-16, på Lindeskolan (Enskedefältets skola), Skjulvägen 1 i Enskede Gård. Det är öppet för alla.

Lärare i Stockholms utsatta områden kan få högre lön

Nyheter Skolborgarrådet om egna förslaget: "Inte helt okomplicerat" För att locka lärare till skolor i Stockholms utsatta områden ska de kunna få extra lönetillägg. Det är ett av förslagen som ska utredas i den nya grönblåa budgeten.måndag 14/10 12:00

Klart: Ordningsvakter till Skarpnäck och Bagis

Nyheter Ska verka i särskilt otrygga delar Skarpnäck och Bagarmossen får kommunala ordningsvakter. Det står klart efter att polisen godkänt en ansökan från staden.måndag 14/10 11:20