Hanna Franzén och Fanny Bergenström. Det räckte med ett mejl från Hanna till Fanny så var saken klar. De har haft barn i samma klass på Enskede skola "men mer än så kände vi inte varandra" berättar de. Foto: Eva Tonström

Enskede har fått ny butik – och mötesplats

Enskede har fått en ny, superlokal diversehandel. Det är Enskedeborna Hanna Franzén och Fanny Bergenström som tagit över Mostrarnas lokal i Enskede.

  • Publicerad 20:00, 20 jan 2020

Den ena skriver kokböcker och den andra tillverkar kolor, nu gör Enskedeborna och mathantverkarna Hanna Franzén och Fanny Bergenström gemensam sak genom att öppna butik i Mostrarnas gamla lokal i Enskede.

– Det känns roligt att kunna föra Mostrarnas anda vidare eftersom vi också säljer en hel del vintage och antikt, säger Fanny.    

– Det går jättebra att ge bort secondhand-saker i present och vi hoppas att fler börjar tänka så, säger Hanna.

Vill fortsätta vara mötesplats

Fanny jobbar som kokboksförfattare, matskribent och fotograf, delvis ihop med sin mamma Anna Bergenström, känd bland annat som DNs matskribent under många år. Hennes bidrag till nya butiken är - förutom hennes egna kokböcker - textilier, glas och porslin och annan rekvisita som kan kopplas till kök och måltider.

Hanna Franzén och kollegan Pia Larsson säljer sina egentillverkade kolor i olika smaker, även öl från Enskede bryggeri och böcker och textilier från andra Enskedebor. I princip allt i butiken är ekologiskt och/eller närproducerat.

Butiken ska fortsätta vara mötesplats för Enskedeborna, som den var under Mostrarnas tid, förklarar de. En idé som finns är att ordna event på kvällstid ibland, med föredrag och tilltugg.

Mostrarnas diversehandel stängde i oktober och i början av december flyttade Bergenström och Enskedeverket in. De har öppet onsdag till söndag och mer information finns på deras Instagram @bergenstromsrekvisita och @enskedeverket.

Populär diversehandel i Enskede har stängt

De fixar Enskedes egen kola

Långkok är familjen Bergenströms recept