Enskede IK:s flicklag F06 har stora framgångar på plan. Foto: Mikael Andersson

Enskede IK har valts till Sveriges bästa fotbollsklubb

Enskede IK har valts ut till Sveriges bästa fotbollsförening. De får priset för sitt sätt att jobba med barn och ungdomar.

  • Publicerad 13:27, 9 nov 2016

Nyligen fick de utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening i Stockholm 2016, nu har Enskede IK blivit bäst i Sverige! Beskedet från Svenska fotbollsförbundet kom igår.

– Det känns jättekul! Det är positivt för hela föreningen, men framförallt ett kvitto till våra drygt 400 ledare som jobbar med barnen och ungdomarna att de gör ett bra jobb. Det är de som ÄR Enskede IK, säger Christian Nyreröd, kommunikationsansvarig för Enskede IK och en av de som jobbat fram Enskedemodellen, som föreningen jobbar efter sedan två år tillbaka.

Enskedemodellen prisas

Det är just föreningens sätt att arbeta med barn och ungdomar som lyfts fram i motiveringen. Enskedemodellen går kort ut på att skapa glädje och lek kring fotbollen, trygghet och bra ledarskap.

– Målet är att få så många som möjligt att vilja spela fotboll så länge som möjligt. Vi vill att de ska tycka att fotboll är det roligaste som finns, säger Christian Nyreröd.

– Har man sina kompisar omkring sig och duktiga pedagoger som fotbollstränare, en tillåtande miljö, då tycker man också att det är kul och utvecklas, tillägger han.

Hos Enskede IK handlar det mer om att vilja kicka boll under dygnets alla timmar – på raster, efter skolan, närhelst man har lite tid över – än att drilla talanger under hård press från tidig ålder.

– Se på Zlatan, alla timmar han har lagt ner på att spela fotboll – spontant, inte bara på träningar, det gör att man blir duktig, säger Christian Nyreröd.

Stöttar spelare ekonomiskt

Andra saker som föreningen uppmärksammas för är deras sociala fond, som används till att stötta barn och ungdomar ekonomiskt så att de kan fortsätta spela fotboll.

– Det kan vara en tioårig tjej som behöver nya fotbollsskor, men hennes mamma, som kanske är ensamstående, har inte råd. Då går vi in och hjälper till. Eller att ha råd att hänga med på träningsläger.    

Klubben stöttar i nuläget 30-40 barn och unga på det här viset, här ingår även ensamkommande flyktingungdomar. Deras projekt för ensamkommande lyfts också i motiveringen, likaså deras sätt att utbilda och utveckla tränare och spelare hela tiden.

Priset gör att föreningen sannolikt kommer ha lättare att få ekonomiskt stöd från sponsorer, tror Christian Nyreröd.

– Det gör också att vi kommer att kunna jobba vidare med Enskedemodellen och bli ännu bättre. Få ännu fler att dra åt samma håll.  

Enskede IK har 2 400 medlemmar och är en av Stockholms största fotbollsklubbar. Priset kommer att delas ut på fotbollsgalan i Globen 21 november.