Poppis IP. Enskede IP är en plats för folkfest. För ett år sedan gästade fotbollslandslaget idrottsplatsen. I år intar fotbollslirare från hela världen Enskede IP. Foto: arkivbild Mikael Andersson

Enskede IP firar Nationaldagen med fotbollscup med nyanlända

Traditionsenligt firande på Skansen, eller kanske fotbollscup i Enskede? När nationaldagen ska firas intas Enskede IP av hundratals personer i mångfaldens tecken.

  • Publicerad 16:30, 24 maj 2016

Nationaldagen står runt hörnet och några vänner hade en idé om att rulla boll för mångfald och gemenskap. Nu ordnar de Tillsammans cup, en fotbollsturnering på Enskede IP där nyanlända ungdomar och svenskar ungdomar slås ihop i nya lag. Den 6 juni samlas över 300 bollsugna spelare för en heldagsturnering mot varandra. Lagen kommer bestå av både killar och tjejer, med olika ursprung.

– Vi vill omfamna de kulturkrockar som kan finnas och hoppas att deltagarna får nya vänner och nya gemenskaper. Fotboll är ett perfekt verktyg för att skapa laganda, säger Marica Määttä, en av initiativtagarna till turneringen.

Fotboll och fest

Fotbollslagen kommer bestå av ungdomar mellan 15 och 17 år från svenska lag, och nyanlända från olika boenden i Söderort. Men allt kommer inte handla om fotboll.

Med hjälp av bland annat en musikuppträdanden, en matmarknad och ansiktsmålning vill Marica och de andra initiativtagarna att det blir en festivaldag för alla åldrar.

– Sen kommer det finnas eldsjälar på plats som informerar om hur man kan engagera sig i integrationsfrågor, säger Marica Määttä.

Det är första gången Tillsammans cup arrangeras men planerna sträcker sig längre än till bara årets firande.

– Det är ett startskott för att skapa en neutral plats och få folk att se att det inte är någonting otäckt med det främmande, utan att det är kul. Vi hoppas att det kan inspirera andra till att skapa liknande cuper. Nästa år kan vi kanske ha en nationell turnering, säger Marica Määttä.

Tillsammans cup pågår mellan 09:30 - 18:00 på Enskede IP.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48