Det har varit fullt hus på Sandstugans språk- och pysselkafé de två senaste söndagarna. Lenita Jällhage är en av initiativtagarna. Foto: Lenita Jällhage/Mats Thorén

Enskedebor startar kafé för nyanlända

Strax innan årsskiftet skapades föreningen Inkluderande Enskede. Nu har de startat ett språk- och pysselkafé för de 129 familjer som flyttat in i Slakthusområdet.

  • Publicerad 15:48, 4 mar 2019

Vill du vara med och ordna aktiviteter för nyanlända, baka eller lära ut svenska? Eller bara vara kompis? Då finns det plats på nya Sandstugans språk- och pysselkafé i Slakthusområdet. Det drivs av personer från föreningen Inkluderande Enskede, som startades i slutet av förra året, i samband med att 129 familjer flyttade in i modulhusen i Slakthusområdet.

Rullar på fram till sommaren

Söndag 24 februari hade de sin första välkomstträff i modulhusen, då bjöds det på fika med hembakt i det gemensamma receptionshuset.   

– Det blev väldigt lyckat, många familjer kom förbi och sade hej. 120 bullar gick åt, säger Lenita Jällhage, en av de som startat föreningen och kaféet.

Kaféet engagerar just nu cirka 30 personer, däribland några av de som bor i modulhusen, berättar Lenita.

– Det är jättekul att de vill vara med. Vissa av dem har bott i Sverige i två-tre år redan och kan lite svenska, medan andra är helt nyanlända, säger hon.

Slakthusområdet får bostäder för nyanlända

Sandstugans språk- och pysselkafé är tänkt att rulla på varje söndag fram till sommaren och syftet med alltihop är att välkomna och hjälpa de nyinflyttade att bli en del av lokalsamhället. 

– Förhoppningen är att vårt kafé blir en naturlig träffpunkt för oss och de som bor i modulhusen. Kanske kan det senare leda till att det skapas kompisfamiljer, säger Lenita Jällhage.

Många barn

I sommar planerar de att ordna uteaktiviteter för barnen, som fotboll, enligt Lenita.

– Det bor många barn i området och det är ingen kul miljö för dem att vara i, med all trafik och lastbilar som kör där. Så det känns jätteviktigt att vi gör saker för dem, tillägger hon.

Nästa kafé äger rum på söndag 10 mars och från och med 17 mars kommer träffarna flytta till andra lokaler i Slakthusområdet som de får låna gratis av ett företag, enligt Lenita Jällhage. Då startar också språkdelen, alltså de som vill kan få hjälp att lära sig svenska. Samtidigt ordnas barnpassning.  

Den som vill hjälpa till kan anmäla sitt intresse i Facebookgruppen Sandstugans Språkcafé eller på sajten inkluderandeenskede.se.

Snart kan du dricka vin på Ica i Älvsjö

Nyheter Matbutik i Långsjö satsar på bistro Snart behöver inte Älvsjöborna åka till Liljeholmen för att ta ett glas vin i mataffären. Runt midsommar drar Ica-butiken på Svartlösavägen igång sin egen bistro.tisdag 21/5 19:00

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08