Ny teknik gör duscharna i Enskedes badhus fria från bakterier. Foto: Mostphotos

Enskedes simhallar nu fria från legionella - världsförst med ny teknik i badhus

Vattnet i Enskedes simhallar innehöll förhöjda värden av legionellabakterier. Nu har Idrottsförvaltningen vidtagit filtrerande åtgärder.

  • Publicerad 14:11, 25 jul 2016

Efter provtagningar av duschvattnet i simhallarna i Enskede visade det sig att bakterievärdena var något förhöjda. Det varma och fuktiga klimatet i simhallar är en perfekt miljö för bakterier – och framförallt för legionella – att föröka sig i. Skolor och idrottshallar som har stora duschrum med många duschar är andra miljöer där legionellabakterier också lätt kan få fäste.

Energisnål och miljövänlig

Därför har nu Idrottsförvaltningen tillsammans med företaget Watersprint satt in en miljöeffektiv UV-LED-teknik på duscharna i Enskedes simhallar som filtrerar bort bakterierna.

– På varje dusch sitter nu en liten enhet som förhindrar att alla typer av bakterier och virus sprids via duschvattnet. Installationen är både underhållsfri och kemikaliefri, säger Anders Ruland på Watersprint.

– Vi är mycket stolta över att ha världens första fasta installation på badhus med denna teknik, säger Mats Asplind, tillförordnad enhetschef på Idrottsförvaltningen, Stockholms stad.

Åtgärden gör att Idrottsförvaltningen kan garantera att vattnet från duscharna
i dessa simhallar nu är helt fria från legionellabakterier.

Legionella

är en bakteriefamilj som kan orsaka influensaliknande sjukdomar. Bakterien finns naturligt i små mängder i vattendrag, sjöar och mark. I dricksvatten och varmvatten finns tillräckligt med näringsämnen för att bakterien ska kunna växa till - men är vilande vid en temperaturer under 20 °C. För att man ska bli sjuk krävs dock att bakterien ska komma ner i lungorna. Att dricka vattnet anses inte farligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.