Uppvärmning innan det är dags. Lo, Elvira och Wilda. Foto: Sacharias Källdén

Enskedespelen spelar julsaga – redan nu

Det räddades i sista stund genom crowdfunding. Nu visas årets Enskedespel, En julsaga, i full vinterskrud, mitt i Margaretaparken.

  • Publicerad 12:58, 14 sep 2018

Ett gäng yngre barn utklädda till julgranskulor, änglar och pepparkakshjärtan rusar in till musik, strax därpå fylls scenen – alltså golvet inne i det stora cirkustältet i Margaretaparken – med barn och vuxna och massor av sång.

Hann inte klart i våras

Det är första gången man testar att ha föreställningarna på hösten, och en julsaga till på köpet.

– Vi hann inte bli klara i våras, därför flyttade vi fram det. Det är lite mer utmaning, har vi märkt, eftersom det krockar med skolstarten. Vi har repeterat nästan varje dag sedan 13 augusti, så det har varit intensivt. Men det funkar, säger Kajsa Nordin, producent för årets En julsaga av Charles Dickens.

Att det blev en julsaga är ”en kul grej”, enligt Kajsa Nordin.

Lokala teaterföreningen Enskedespelet har hållit på i 35 år utan avbrott och blivit en del av Gamla Enskede. På senare tid har det varit oroligt med ekonomin, främst på grund av olika bud vad staden vill ha betalt av föreningen för att de ska få sätta upp sitt tält i parken. I år löste man det genom så kallad crowdfunding, alltså insamling av pengar från privatpersoner som vill stötta teatern. Drygt 45 000 kronor samlades in. Nu visas 20 föreställningar fram till 5 oktober.

Mammor fick gratisbiljetter

Just den här tisdagen faller ett lätt regn över Enskede men ganska snart bildas ändå en kö med paraplyer. Många i dagens publik är ensamstående mammor med sina barn som har fått gratisbiljetter av föreningen.

– Vi såg att det inte skulle bli utsålt idag så vi kontaktade Fryshuset och frågade om de hade några som ville gå. Cirka 90 mammor och barn tackade ja, jättekul! säger Kajsa Nordin.  

I år deltar 120 personer i ensemblen, barn och vuxna, proffs och amatörer blandat, till det kommer alla som jobbar bakom scenen. Provisoriska loger och verkstäder, fikarum och kostymförråd har riggats upp i anslutning till tältet. Barnen Emil Melin, Märta Öberg och Smilla Wennö har varsin roll, och det är ”bara kul”, tycker de. Men man får öva mycket.   

– När alla repliker sitter och alla pratar högt och har bra tajming, då är det en bra känsla på scenen, superkul! säger de.

Julstämning i parken

Resandet av det stora tältet är en högtidlig ceremoni, då deltar hela arbetslaget och efteråt firas att allt är på plats, berättar Kajsa Nordin.

– Det blir som en folkfest här i parken, det är startskottet för hela produktionen. 

Trots att det mer känns som sensommar än höst har de lyckats skapa lite julstämning i Margaretaparken – i en stor gran hänger julbelysning och blanka kulor och lite varstans står smågranar uppställda.

– Det är fint i pausen, då börjar det mörkna ute, en person går runt och spelar dragspel och det lyser i träden. Jättemysigt, säger Hampus Forslin, assisterande producent.    

Lokalbor startar insamling till Enskedespelen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Beskedet: Förskola i Örby byggs ut

Nyheter Åtta års väntan kan snart vara över Förskolan Skogsbacken på Ripsavägen i Örby byggs ut. Planer för det har funnits ända sedan 2010, och nu ger stadens tjänstemän tummen upp till det senaste förslaget.tisdag 20/11 16:58