”Det är en dröm för många att breaka i USA, även för mig. Dom säger att det tar ungefär tre år, jag har gjort ett nu.” Foto: Sacharias Källdén

Enskedetjej gör musik hos Max Martin i LA

Unga låtskrivaren Maja Kristina Strömstedt får göra det många drömmer om – spela in musik i Max Martins studio i LA, med ett stort skivbolag i ryggen.

  • Publicerad 20:00, 20 nov 2019

Maja Kristina Strömstedt träffar tidningen på kafé Gateau vid Sockenplan. Här köper hon frukost ganska ofta, när hon är hemma i Enskede, berättar hon. Det senaste året har hon nämligen jobbpendlat – mellan Los Angeles och Enskede gård.  

Varför? För att hon har fångats upp av ett stort skivbolag i USA, Republic Records. Låtarna spelas in i Max Martins studio, ihop med personer som producerat musik åt bland andra Pink, Britney Spears och Rihanna.

– Det är både lite nervöst och jättehäftigt att få jobba i den här miljön, med så duktiga människor. Men de är schyssta och härliga, som tur är.     

Skrivit 60 egna låtar

Förra veckan släppte Maja Kristina sin andra singel därifrån, ”Idiot”, och musiken beskriver hon som ”pop med edge och texter som betyder något”.   

Det är ett jättekliv från livet i Nacka, där hon växte upp, och tiden på Kulturama och Rytmus. Men det är just där, vid pianot och gitarren hemma hos mamma och pappa, som hon har skapat 60-70 egna låtar de senaste fem åren. Själv och ihop med andra.

– Det mesta man skriver är shit, det är bara ett fåtal låtar som blir hits. Jag tycker om att ha sessions ihop med andra, där jag kan bolla idéer och testa nytt.

När hon började jobba i LA för ett år sedan valde hon att byta sitt artistnamn, från Maja till Maja Kristina, som är hennes mellannamn. Det sticker ut mer än bara Maja, förklarar hon, och plockas lättare upp av Google.

– Och Strömstedt kan ingen säga.

Lårbensskada ledde till skivkontrakt

Med en av Sveriges mest kända artister som pappa (Niklas Strömstedt) och en av Sveriges mest kända programledare som mamma (Agneta Sjödin) skulle man kunna tro att Maja Strömstedt har fått en gräddfil in i musikbranschen.

– Jag har fått en del råd, som att bara göra sådant som jag själv tycker om och kan stå för. Men USA-marknaden vet de ingenting om. De är mest som vanliga föräldrar, asjobbiga ibland, men alltid stöttande.

Att Republic Records fick nys om Maja Kristina hänger ihop med en lårbensskada som mamma Agneta drog på sig för ett tag sen.

– Sjukgymnasten hon gick till visade sig även jobba med musik och kände många duktiga producenter. Så det ena ledde till det andra.

I februari går flyttlasset till Los Angeles. Och hunden Gibson får följa med.

– Självklart. Jag håller på att leta efter en bra resebur åt honom.

I januari kommer nästa singel, efter det hennes första EP med sex låtar och första albumet är planerat till nästa vinter. Låtarna är ett urval av det hon skrivit själv.

Sin första låt skrev Maja Kristina som 7-åring, ”om en bondgård, fast jag aldrig hade varit på en bondgård”. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Maja Kristina Strömstedt

Bor: Enskede gård, där hon hyr ett rum.

Ålder: 21

Ledig tid: Då går jag promenader med min hund, Gibson, gärna på ängen vid hoppbacken. Det är en blandning av boxer, schäfer och rottweiler så han är ganska stor. Och så lyssnar jag på Spökpodden och dammsuger, gärna i flera timmar.

Växa upp med kändisföräldrar: Det var i högstadiet som jag började förstå att folk vet vilka mina föräldrar är fast de aldrig har träffat dom. En del hade fördomar, att jag var bortskämd och otrevlig. Andra ville vara kompis bara för att få träffa mina föräldrar. Sen lugnade det ner sig, så häftiga är dom ju inte.

Hur ska du lyckas i musikbranschen: Man kan aldrig veta om och när ens musik ska breaka, man kan bara göra sitt bästa och inte titta för mycket på andra artister. Tror jag.

Motto: Jag tror på att manifestera tankar och framtidsplaner, skriva ned dem, så blir de sanna. Universum är med en, bara man tänker positivt.

Älskar: Hundar!

Hatar: Jag tycker verkligen inte om selleri. Det kan förstöra en hel maträtt. Och den massiva konsumtionen av kött och mjölkprodukter. Jag är själv nybliven vegan.

Visa merVisa mindre