PILOT. Andelsägarlägenheter ska testas först i Hallonbergen. Foto: Ulrica Andersson

Enskilda lägenheter kan köpas

Förvaltaren prövar att införa ägarlägenheter samt andelsägarlägenheter. Hyresgäster kan få köpa loss enskilda lägenheter – Hallonbergen är först ut som pilotprojekt.

  • Publicerad 13:48, 8 sep 2017

I februari gavs Förvaltaren i uppdrag av Sundbybergs stadshus AB att se över möjligheten att låta hyresgäster köpa loss enskilda lägenheter.

Nu har Förvaltaren återrapporterat och de föreslagna strategierna har godkänts. Sundbybergs stadshus AB gav klartecken på senaste styrelsemötet.

Ägarlägenheter innebär att lägenheten utgör en egen fastighet, utifrån att fastighetsindelning görs även på höjden. Sådana kan bli aktuella i nyproduktion, till exempel Klockstapeln i Ör som enligt plan ska stå klar för inflyttning vintern 2019/2020.

Även där påbyggnader sker i samband med omfattande renovering kan det bli tal om ägarlägenheter. Ett exempel är kvarteret Bildhuggaren 11 i centrala Sundbyberg.

Att ha ett system med andelsägarlägenheter innebär att den boende äger själva lägenheten och ansvarar för det inre underhållet. Men Förvaltaren har fortfarande huvudansvaret för hela fastigheten.

Andelsägarlägenheter ska Förvaltaren kunna erbjuda i områden där mer än 30 procent av det totala antalet bostäder är hyresrätter. Förvaltaren föreslår att pilotprojekt genomförs i fastigheter i Hallonbergen, där det har funnits intresse för en ombildning men där intresset inte har varit tillräckligt stort för att den ska gå att genomföra.

Minst en tredjedel av fastighetens lägenheter ska förbli hyresrätter, enligt ett sådant system.

"För Förvaltaren skulle andelsägarmetoden kunna innebära en möjlighet att motverka bostadssegregation och dessutom genom försäljningar få in kapital som möjliggör en mer lönsam upprustning och nyproduktion till rimliga hyror", skriver de.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt