PILOT. Andelsägarlägenheter ska testas först i Hallonbergen. Foto: Ulrica Andersson

Enskilda lägenheter kan köpas

Förvaltaren prövar att införa ägarlägenheter samt andelsägarlägenheter. Hyresgäster kan få köpa loss enskilda lägenheter – Hallonbergen är först ut som pilotprojekt.

  • Publicerad 13:48, 8 sep 2017

I februari gavs Förvaltaren i uppdrag av Sundbybergs stadshus AB att se över möjligheten att låta hyresgäster köpa loss enskilda lägenheter.

Nu har Förvaltaren återrapporterat och de föreslagna strategierna har godkänts. Sundbybergs stadshus AB gav klartecken på senaste styrelsemötet.

Ägarlägenheter innebär att lägenheten utgör en egen fastighet, utifrån att fastighetsindelning görs även på höjden. Sådana kan bli aktuella i nyproduktion, till exempel Klockstapeln i Ör som enligt plan ska stå klar för inflyttning vintern 2019/2020.

Även där påbyggnader sker i samband med omfattande renovering kan det bli tal om ägarlägenheter. Ett exempel är kvarteret Bildhuggaren 11 i centrala Sundbyberg.

Att ha ett system med andelsägarlägenheter innebär att den boende äger själva lägenheten och ansvarar för det inre underhållet. Men Förvaltaren har fortfarande huvudansvaret för hela fastigheten.

Andelsägarlägenheter ska Förvaltaren kunna erbjuda i områden där mer än 30 procent av det totala antalet bostäder är hyresrätter. Förvaltaren föreslår att pilotprojekt genomförs i fastigheter i Hallonbergen, där det har funnits intresse för en ombildning men där intresset inte har varit tillräckligt stort för att den ska gå att genomföra.

Minst en tredjedel av fastighetens lägenheter ska förbli hyresrätter, enligt ett sådant system.

"För Förvaltaren skulle andelsägarmetoden kunna innebära en möjlighet att motverka bostadssegregation och dessutom genom försäljningar få in kapital som möjliggör en mer lönsam upprustning och nyproduktion till rimliga hyror", skriver de.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Andra raka uppflyttningen för SIK:s damer

Sport FOTBOLL. Spikrakt uppåt för Sundbybergs IK fotboll dam 2017 fanns inte ens laget. Nu, två säsonger senare, har SIK:s fotbollsdamer avancerat uppåt två år i rad och återfinns 2020 i division 3.fredag 8/11 17:00

Sumpan vill ta jubileumsrevansch på Duvbo IK

Sport "Såklart extra revanschkänsla i gruppen" I premiären var det Duvbo som förstörde Sundbybergs jubileumsderby. På lördag siktar SIK på revansch i DIK:s 100-årsmatch.fredag 8/11 14:36

Viviana Canoilas nominerad till Stora journalistpriset

Nyheter "Det är overkligt, men såklart jätteroligt." Hallå där Viviana Canoilas, nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare, för reportaget ”Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15?”fredag 8/11 12:00
Stockholm Direkt