Köra. 15-åriga Vilhelm Lithander har kört i sin ”Epa” i snart ett år på vägarna. Foto: Privat

Epa-föraren Vilhelm: ”Vissa har inte tålamodet”

15-åriga Vilhelm kör den både älskade och hatade Epa-traktorn. Han berättar att det ibland blir det stressigt med bilister som stressar.

  • Publicerad 16:56, 29 maj 2018

Ett fordon som syns frekvent ute i trafiken är Epa-traktorer (a-traktorer), ombyggda personbilar eller specialbyggda fordon där lägsta tillåtna åldersgräns är 15 år.

15-åriga Wilhelm Lithander har kört Epa i snart ett år och har redan sett ett och ett annat när han varit ute på vägarna.

– Som jag har upplevt det så märker man väldigt snabbt hur många i trafiken som tycker olika saker, framförallt hur nära och bakom en man ligger. Någon som körde om mig en gång låg på tutan under omkörningen, säger han.

Han berättar att det kan bli stressigt när man kör och får ett släp av bilar bakom sig.

– Ibland känns det som folk undrar ”men varför kör du så långsamt?”, det är helt olika. Vissa undrar varför man ens är ute på vägen.

”Kör nära inpå en”

Men lyckligtvis har Wilhelm inte varit med att någonting olyckligt inträffat. Och generellt beskriver han att det trots allt är väldigt sällan någon annan trafikant besvärar en.

– Oftast är det inte några problem alls. Men det finns också många bilister som inte bryr sig om säkerheten och kör nära inpå en, det händer också väldigt ofta att folk kör om i väldigt skarpa kurvor, säger han.

Han fortsätter:

– Jag har gått igenom väldigt mycket regler inför det här, det är liksom den största biten. Men det märks ofta att det är många som inte bryr sig eller kommer ihåg reglerna.

A-traktor (Epa)

En A-traktor är konstruerad för en maxhastighet på 40 kilometer i timmen.

Fordonen ska ha en LFG-skylt som indikerar att det är ett långsamtgående fordon.

A-traktor får ej framföras på vägar som ”börjar” med en grön skylt, det vill säga motorväg och motortrafikled.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt