Nu på fredag släpper Erik Lundin släpper sitt första fulllängdsalbum, Zebrapojken. Foto: Mikael Andersson

Erik Lundin: "Dags att berätta mina egna historier"

Västerortsrapparen Erik Lundin, 37, har vunnit både priser och respekt med sin musik. Nu på fredag den 15 mars släpper han albumet Zebrapojken, på eget skivbolag. "Den är mer självbiografisk än min tidigare musik", säger han.

  • Publicerad 11:21, 14 mar 2019

"Jag stod ensam på stationen och det låter skevt men något hände som blir svårt för mig att återge. Perrongen fylldes med dimma och jag fick svårt att se, nåt i luften kändes kvävande. Då jag ser konturen av en mycket bruten själ komma svävande."

Textraderna är från låten Spökhistorien, ett av spåren på Erik Lundins kommande album Zebrapojken, som släpps nu på fredag den 15 mars.

– Det var den svåraste låten att skriva, för precis som i en film ville jag berätta så mycket som möjligt – utan att avslöja innan slutet vem den handlar om, säger han.

Mer självbiografisk

Trots att Erik Lundin redan 2016 vann flera priser för sin musik är det först nu han släpper sitt debutalbum. Han beskriver skivan som mer självbiografisk än de tidigare låtarna.

– Det var dags att prata om mina egna historier och inte bara om orten. Tidigare har jag berättat mer om livet generellt i trakten utan att sätta mig själv i fokus, även om vissa rader i låtarna har varit självupplevda, säger Erik Lundin.

Förutom att texterna i sig är mer personliga, gästas också Erik av både sin mamma och pappa på skivan.

– Det var lite roligt för mamma skulle vara med på låten Helvetet i huvudstaden, men hon kunde inte säga de orden eftersom hon inte känner att det är så. Så då fick hon vara med på Andetag istället (som Erik gör tillsammans med artistkollegan Cherrie, reds anm). Hon och pappa var i studion samtidigt och spelade in sina grejer, det var jätteroligt, säger han.

Hur var det att spela skivan för din familj, med tanke på att den är så personlig?

– Det är det känsligaste. Mina syrror och min mamma har berättat att de har gråtit när de har lyssnat. Min mamma satt på ett kafé när hon fick skivan men hon kunde inte lyssna klart utan var tvungen att stänga av.

"Rent tekniskt började jag med skivan för två år sen. Jag är supernöjd, den blev exakt så som jag ville", säger Erik Lundin. Foto: Mikael Andersson

"Namnet Zebrapojken kommer från när jag var på en begravning och prästen pratade om "zebrabarn" och att barns sorg är randig. De kan gå in och ur i sorgen och glädjen och fastnar inte i det gråa. Då kände jag att det passar in på mig – jag är också ett zebrabarn", säger Erik Lundin. Foto: Mikael Andersson

Spelar i Stockholm 13 april

Bor: I Grimsta sedan sex år tillbaka. Uppvuxen i Bromsten och Husby.

Aktuell med: Albumet Zebrapojken. Uppträder på Vasateatern den 13 april.

Erik Lundin om...

Fans tatueringar: "Det folk tatuerar mest är ordet Suedi. Att folk som för 15 år sedan inte kände sig som Suedis nu kan tänka sig att ha det på sin kropp är superfett och värsta kvittot på att den landade där den skulle".

Att ha eget skivbolag: "Det är hur fett som helst, jag borde egentligen ha kört på det tidigare men nu var tajmingen rätt."

Att rappa på engelska: "Jag vill verkligen hoppa tillbaka till det. Förut fanns det inte på kartan att köra på svenska men under ett ganska långt tag har jag känt tvärtom. Jag leker med tanken och smygskriver lite på engelska."

Politiska texter

Erik berättar att han ofta får höra att hans musik är politisk – trots att han själv inte ser sig som politisk. Men i sina texter sätter han ofta ord på samhällsproblem, så även på nya skivan. I låten Nu dom frågar rappar han:

"För jag har vänner bakom galler och på kyrkogårdar, kan allt om minnesstunder, kan allt om rättegångar, har tappat räkningen på morden, dom är jättemånga."

– Jag pratade med en vän om att det är sjukt med alla mord, att de är jättemånga. Det blir så naket att bara säga "jättemånga" istället för att använda ett snyggare ord. Det finns inget ord som beskriver det bättre, säger Erik Lundin.

Men även om skivan innehåller tunga berättelser så har flera av låtarna lättsammare teman. Erik själv menar att de rimmar bättre med hur hans liv ser ut idag.

– Även om jag pratar om och analyserar de tunga grejerna så är mitt liv mycket lättsammare än hur det kanske framstår, säger han.

Apropå lättsam, hur kommer det sig att du så ofta rappar om mat?

– Jag vet inte, gör jag det? Nu när du säger det så är det kanske en del, haha. Mat är ju en del av ens referensramar, man träffas mycket och äter. Jag har inte ens tänkt på det utan det har nog följt med som en del av vardagsspråket.

Just språket är något som utmärker Eriks texter och han blandar raka formuleringar med mer komplicerade rim och slang. Inför släppet av EP:n Suedi hade han fixat en ordlista för att folk som inte förstod alla ord skulle kunna hänga med på vad den handlade om. Men ordlistan gavs aldrig ut.

– Den behövdes inte, jag underskattade både folk och själva skivan. Man behöver inte förstå exakt allt eller så lyssnar man en extra gång för att hänga med, säger han.

Du har ju inte hittat på orden utan de används av människor varje dag. Så om man inte förstår betydelsen så går det ju att hitta?

– Ja precis. En del ville att jag skulle "lära dem lite slang" men det kändes lite som att jag sålde ut orten.

Ett annat tema som återkommer i hans musik är kärleken till Västerort. Erik är uppvuxen i Bromsten och Husby, för sex år sedan flyttade han till Grimsta.

– Jag älskar Grimstaskogen och att man har nära till naturen men också ett stort centrum nära. Här finns allt man behöver. Jag älskar Västerort, det har jag alltid gjort, säger han.

Silvana Imam: "Jag är en rappin CEO"

Just nu: Här gjuts de första betongfundamenten till nya Hamamhuset

Nyheter Första livstecknet på 1,5 år Det omtalade Hamamhuset är på väg att få nytt liv. Nu täcks Östgötagatan av betongfundament som ska användas till byggkranen. Nästa sommar beräknas projektet vara klart.fredag 16/8 18:31

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Nyheter Så fungerar det nya hindret För att hindra att folk kör för fort tittar staden på en ny metod – falluckor. Sörgårdsvägen i Kälvesta är en av två platser i Stockholm där det nya hindret ska testas.fredag 16/8 17:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt