Erik Slottner (KD): ”Sälj mer av stadens mark – bygg färgglada bostäder”

Här är Erik Slottners och Kristdemokraternas främsta mål efter valet.

  • Publicerad 12:34, 5 jul 2018

Sälj mer av stadens mark – bygg färgglada bostäder

Det är tidig morgon måndagen den 19 september 1988. Den då åttaårige Erik Slottner har just vaknat och hans första tanke är: ”Hur gick det i valet i går?”

– Jag var tidigt väldigt nyfiken och följde debatterna i tv redan som liten, berättar han när vi ses i Stadshuset närmare trettio år senare.

Under uppväxten var pappan aktiv moderat, vilket bidrog till att politiken ständigt var närvarande hemma i Kalmar. Själv valde han redan som åttaåring att titulera sig miljöpartist. Den politiska resan gick sedan vidare till ytterligare partier innan han som trettonåring landade i kristdemokratiska ungdomsförbundet.

– Jag har alltid haft ett stort socialt engagemang och när vi var utomlands minns jag hur påverkad jag blev av att se folk tigga. Samtidigt tyckte jag det var viktigt med valfriheten. Jag hörde partiledaren Alf Svensson i en debatt och gillade hur han kombinerade hjärta och hjärna, värme och förnuft, minns han.

Efter valet 2018 hoppas han på en roll som borgarråd, men har svårt att säga vilken av titlarna som står högst upp på önskelistan.

– Stadsbyggnadsfrågor är viktiga för mig, men jag inser att konkurrensen om just den posten är väldigt hård. Men integration, trygghet eller äldrefrågor vore intressant att jobba med.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen, utöver skatten?

– Vi vill att staden säljer av mer av sin mark för att kunna bygga bostäder och arbetsplatser. Men det är också viktigt att poängtera att skatteintäkterna kan öka utan att skattesatsen höjs, genom att fler kommer i arbete och tillväxten ökar.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Genom att bygga klassisk stad även utanför tullarna. Mer slutna kvarter, färgglada hus med sluttande tak, levande bottenvåningar och privata innergårdar. Det kommer finnas ett tak för hur mycket vi kan bygga, men fortfarande ökar befolkningen och målet om att bygga 140 000 lägenheter innan 2030 står fast.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregationen i Stockholm?

– Viktigast är att fler kommer i arbete. Vi vill införa serviceassistenter som utför uppgifter som inte kräver utbildning inom till exempel skola och vård. Jobb med lägre betalt men som ändå ger mer än bidrag. Vi vill också se bättre samarbete mellan arbetsförmedlingen och näringslivet samt en utbyggd yrkesutbildning.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperiod?

Största problemet är att andelen behöriga till gymnasiet fortsätter minska. Mycket handlar om ordningsproblem i klassrummet. Vi avsätter 10 miljoner i vår budget på ledarskapsutveckling för lärare och rektorer där en del av pengarna kan användas till arbetsro i klassrummet.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi behöver ställa om så att fler åker kollektivt, cyklar eller promenerar. Men vi vill även se en utbyggnad av vägtrafiken och bygga östlig förbindelse. Vi kan inte bara svälta ut biltrafiken utan måste inse att bilen kommer att behövas i framtiden.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsorgen under kommande mandatperiod?

Vi tycker att alla över 85 ska ha rätt till äldreboende om de så önskar. I dag får alltför många avslag på sin ansökan. Vi vill också se generösare biståndsbedömning inom hemtjänsten, förenkla biståndsbedömningarna och bygga ut seniorboenden.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsorg i Stockholm?

– Det är inte vem som äger som är det viktiga utan kvaliteten. KD har ingen åiskt om hur många procent som ska vara fristående respektive kommunal så frågan är svår att svara på. Den som kan driva den bästa verksamheten för en given summa ska få uppdraget. KD är starka anhängare av valfrihet och konkurrens mellan olika driftsformer.

Hur skulle kommunalskatten förändras om Kristdemokraterna fick bestämma?

– Vi har föreslagit en skattesänkning på 45 öre i vår alternativa budget, mest av alla partier. Det innebär en skattestas på 17,45.

Personlig sak. ”Porslinshusen symboliserar stadsbyggnadspolitiken och visar hur jag tycker man borde bygga"; säger Erik Slottner (KD) om varför han tagit med ett porslinshus som sin personliga sak. Foto: Sacharias Källdén

Erik Slottner

Ålder: 38 år.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Sambo.

Gör: Gruppledare för Kristdemokraterna
i Stockholms stad.

Lön från Stockholms stad: 7 781 kr/mån (till och med 23 september 2018 på grund av tjänstledighet på 90% på grund av tjänstgöring som riksdagsledamot). Uppgift från Stockholms stad.

Visa merVisa mindre

Erik Slottner om sin personliga sak

Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Så här säger Erik Slottner om sin:

”Porslinshusen symboliserar stadsbyggnadspolitiken och visar hur jag tycker man borde bygga. Det är två holländska hus med högresta tak, fin fönstersättning och lite upphöjd bottenvåning där vi kan ana en levande aktivitet i form av kommersiell verksamhet, förskola eller kontor. Det är verkligen en kontrast mot hur man bygger nya hus i dag.”

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén