Trygghet. Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) välkomnar en trygghetsubildning för vårdpersonal men anser att det borde ha gjorts tidigare. Foto: Sacharias Källdén/Karoline Montero Araya

Erika Ullberg (S) om M:s vårdlöfte: "Märkligt"

Moderaterna i landstinget lovar en stor satsning för att minska risken för hot och våld på Stockholms akutmottagningar. Men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) tycker att det borde ha skett tidigare.

  • Publicerad 17:37, 6 jul 2018

Moderaterna i landstinget gick nyligen ut med ett löfte om att halvera andelen sjukvårdspersonal som utsätts för hot eller våld på arbetsplatsen inom två år.

Det ska bland annat genomföras med hjälp av en trygghetsutbildning för att bättre rusta personalen på främst akutmottagningar, enligt partiet. En satsning som är tänkt att ta form i höst och sjösättas till hösten 2019.

Beskedet kommer efter en färsk medarbetarenkät inom landstinget där cirka 3500 anställda, eller 11 procent, uppger att de har blivit utsatta för hot eller våld på arbetet.

Så vill M minska sjukhusvåldet

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) välkomnar förslaget men påpekar samtidigt att det är snarlikt en skrivelse hon själv lade i höstas.

–  Det är klart att jag tycker det är positivt att de äntligen ser behovet av att satsa på personalen och ge utrymme för utbildning och övning.  Men jag lade en skrivelse redan den 5 september med omfattande förslag kring höjd säkerhet på akutmottagningar och ett ökat fokus inte bara på kameror och låsta dörrar, utan också på hur man ska förbereda personalen och ge utrymme för utbildning, säger hon.

–  Det är därför lite märkligt att man går ut med det nu när man i september valde att inte fästa någon vikt vid det konkreta förslaget.

Oacceptabel företeelse

Akutsjukhusen kommer att prioriteras först, då det är där flest incidenter inträffar i dag enligt Iréne Svenonius (M).

Erika Ullberg är dock kritisk till att det inte har skett tidigare.

–  Om vårdpersonalen inte får chans att öva och få den kunskaper de behöver kommer de inte att klara de situationer som riskerar att komma med hot och våld. Det är en helt oacceptabel företeelse där arbetsgivaren landstinget måste säkerställa en bra arbetsmiljö, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.