130 elever väntas flyttas permanent till Helenelundsskolan. Elever och personal kommer erbjudas alternativ vid andra skolor, som nya Töjnaskolan eller Silverdalsskolan, meddelar utbildningschefen. Foto: Anton Kyhlbäck

Eriksbergsskolan kan upphöra efter flytt

I mars berättade SollentunaDirekt att Eriksbergsskolans elever flyttas till Helenelundsskolan. Nu föreslår utbildningskontoret det som en permanent lösning.

  • Publicerad 09:08, 11 okt 2019

Utbildningsnämndens ordförande, Soley Aksöz Lithborn (M). Foto: Anna Wettergård

Förra hösten klubbades den nya detaljplanen för att bygga upp Eriksbergsskolan på nytt. Då hade frågan om skolans framtid diskuterats i tio år. Nu föreslår utbildningskontoret att F–6-skolan slås ihop med Helenelundsskolan – som en permanent lösning.

En utredning visar att en helt ny skola blir för dyrt.

Vid en sammanslagning skulle Eriksbergsskolan upphöra som skolenhet.

Inom sju år väntas elevunderlaget sjunka med 25 procent för båda skolorna.

– Byggnationen ställs på sin spets eftersom vi ser att antalet elever sjunker i området. För att en rektor ska kunna organisera en bra, ändamålsenlig skola så kan det inte finnas ett stort underskott på elever, säger Linda Ekstrand, utbildningschef i Sollentuna.

– Just nu har verksamheten ett ekonomiskt underskott på 2,6 miljoner på årsbasis, elevantalet sjunker och lokalerna är uttjänta, situationen kräver andra lösningar för att säkerställa en likvärdig skola i kommunen.

Redan 2008 togs frågan om Eriksbergsskolan upp för första gången.

Sedan dess har frågan om renovering och ombyggnation – samt vart skolan ska flytta – stötts och blötts i omgångar. 2016 började ett arbete med att göra om detaljplanen – för att bygga en helt ny skola med plats för över 400 elever.

Beror på beslutet

Nu är det oklart vad som händer på fastigheten.

– I utredningen föreslås att den framtida markanvändningen ligger utreds vidare. Men detta beror naturligtvis det politiska beslutet blir enligt utredningens förslag, säger Linda Ekstrand.

Ett hundratal elever kan flyttas till Helenelundsskolan, vilket SollentunaDirekt tidigare rapporterat om.

Ännu är inget beslutat.

Utbildningsnämnden tar ställning i frågan den 22 oktober. Utbildningskontoret gör en risk- och konsekvensanalys kring flytten – vad det innebär för barn och personal – och ska med skolledningen reda ut hur verksamheten på Helenelundsskolan ska organiseras.

Vad ser ni för risker med det här?

– Oro hos personal, vårdnadshavare och elever. Det är viktigt att vi kan trygga dem i denna situation. Behovet av fler lokaler är också något som vi behöver ha i beaktande, för att säkerställa bra verksamhet för alla elever på Helenelundsskolan, säger Linda Ekstrand.

Utbildningsnämndens ordförande, Soley Aksöz Lithborn (M), vill inte föregå beslutet. Hon påpekar dock att Sollentuna kommun för närvarande gör ombyggnationer för uppemot två miljarder – och att nya skolor måste kunna fyllas med elever.

– Jag uttalar mig inte om det innan det går upp till nämnden. Det jag kan säga är att nya skolor måste kunna bära kostnaderna som kommer när de har byggts om, säger hon till SollentunaDirekt.

Nu ska Eriksbergsskolans framtid utredas

Eriksbergsskolan

Näckanskogen

Kommunen meddelar i april, 2013, att man vill flytta Eriksbergsskolan till Näckanskogen. En protestgrupp bildas för att bevara Näckanskogen. Senare tas det fram en ny plan att flytta skolan till Helenelunds centrum.

Liberalerna protesterar

Planerna på att flytta till Näckanskogen skapar debatt när Liberalerna (f.d. Folkpartiet) går i linje med Socialdemokraternas protester mot detaljplaneändringarna. Generellt tar man då avstånd från bebyggelse i området - men förslaget röstas ändå igenom vid fullmäktige.

2014 - planerna skrotas

Farhågor om partikelhalter och buller, förutom det stora renoveringsbehovet, vid skolan omvärderas. Planen för att bygga nytt i Helenelunds centrum skrotas och dåvarande miljö- och byggnadsnämnden meddelar att skolan kan få ligga kvar.

Fågelsångsparken

Kommunen går vidare med renoveringsplanerna, under 2017, och meddelar att tre skolor, bland annat Eriksbergsskolan, kan evakueras till Fågelsångsparken. Det skapar likväl protester och omvärderas senare. I dag är bara Töjnaskolans elever evakuerade till parken.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59

Skola förlorar sin engelskaprofil

Nyheter Byter namn till Turebergsskolan Sollentuna International School byter namn till Turebergsskolan och förlorar sin engelskaprofil. Utbildningskontoret meddelar att skolan har haft svårt att leva upp till profilen.torsdag 28/5 9:07
Stockholm Direkt