POPPIS. Populära Eriksdalsbadet ska få sig ett lyft, åtminstone delvis. Foto: Wikipedia

Eriksdalsbadets "fängelsepool" görs om

Mindre "fängelse-känsla", nya solstolar och klimatsmartare bassänger. Det är några av målen när Eriksdalsbadet ska fräschas upp.

  • Publicerad 19:00, 21 maj 2018

Det är Eriksdalsbadets utsimningsdel, som sitter ihop med äventyrsbadet, som snart kan få en rejäl makeover. Idrottsförvaltningen har nämligen sett över badets energiförsörjning, och planerar nu att installera en bassängtäckning att lägga över bassängen nattetid när ingen är där, för att spara energi.

En sådan anordning, i form av exempelvis en duk som automatiskt dras fram efter stängningstid, skulle göra att staden sparar in minst 300 megawatt-timmar om året – eller 300 000 kronor om vi pratar reda pengar. Men det kan handla om ännu mer, beroende på hur kall vintern blir, säger Yassine Kazi-Tani, idrottsförvaltningen, om projektet som precis har startat.

Då öppnar utomhusbassängerna i Stockholm

När en så pass stor förändring ändå görs, passar staden på att också fräscha upp och förnya kring själva bassängen.

– Vi kommer bland annat byta ut staketet, det har lite fängelse-känsla över sig nu, man kan känna sig lite instängd. Vi kommer att göra det trevligare och öppnare, säger Yassine Kazi-Tani.

"Kommer kännas fräscht"

Eriksdalsbadets anläggningschef Marie Holmqvist gläds åt upprustningen.

– Det är energi och miljö som är i fokus för det här projektet, men visst det är en 17 år gammal bassäng så det är helt klart vettigt att renovera den när man ändå gör en sådan här satsning. Det kommer kännas fräscht för besökarna, säger Marie Holmqvist.

Det nuvarande staketet hindrar inte löv från att blåsa ner i bassängen, till exempel. Och förutom ett snyggare och mer funktionsdugligt staket kan upprustningen också innebära nya inslag som solstolar vid utebassängen som hör till äventyrsbadet – och att man jämnar ut nivåskillnaderna i marken.

Klagomål om smuts på Eriksdalsbadet

Totalt beräknas upprustningen gå på fyra miljoner kronor, pengar som ska tas av den så kallade klimatmiljarden, som ska gå till klimatförbättrande åtgärder inom stadens regi. Idrottsförvaltningen hoppas kunna ha genomfört förändringarna senast vid årsskiftet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

PEPP. Marie Holmqvist, anläggningschef på Eriksdalsbadet, tror att upprustningen kommer ge besökarna en trevligare upplevelse. Foto: Linda Gren