stänger. I september slår Erikshjälpens second hand-butik i Spånga igen portarna för gott. Genrebild. Foto: Mostphotos

Erikshjälpens second hand i Spånga ska stänga

Populära second hand-butiken Erikshjälpen i Spånga ska läggas ner. I slutet av september gör medarbetarna sin sista arbetsdag.

  • Publicerad 11:32, 6 aug 2020

Second hand-butiken Erikshjälpen i Spånga ska slå igen portarna för gott, något Nyhetsbyrån Järva först rapporterade om. Den populära affären som kallats "Lilla Ullared" är inte lönsam, och dessutom är arbetsmiljön bristfällig, enligt regionchef Dianna Hylan.

– Butiken har blivit en kostnad för oss, och eftersom vårt syfte är att gå i vinst till förmån för barn som har det svårt, både utomlands och i Sverige, kan vi inte längre ha den kvar. Själva lokalen är även extremt undermålig, säger hon.

Skadedjur, trasig ventilation och en hiss som inte fungerar pekas ut som några av problemen. Under våren har man försökt reparera felen, men utan tillräckliga resultat. Samtidigt har verksamheten gått med förlust.

– Vi har gjort det vi kunnat för att rädda butiken, men har haft tankarna på att stänga ett ganska bra tag. Det var dock först i början av juni som vi insåg att vi måste vara modiga och ta det slutgiltiga steget, säger Dianna Hylan.

"Måste tänka på vårt primära syfte"

I butiken arbetar bland annat personer som arbetstränar, praktikanter, volontärer och människor från SFI. Dessutom finns tio fast anställda, som inte kommer bli erbjudna någon alternativ arbetsplats. Alla fick besked om uppsägning precis inför sommaren.

– Det är tråkigt att beskedet kom då, men vi ville kämpa in i det sista, säger Dianna Hylan.

Vi har tidigare skrivit om hur kunder kommer från hela Stockholmsområdet för att besöka butiken. Dianna Hylans uppfattning är att många är upprörda över beskedet.

– Det är en fin mötesplats och vi har många kunder som är väldigt måna om personalen och butiken. Det är många som uttryckt sorg. Vi måste dock först och främst tänka på vårt primära syfte, säger hon.

Kunderna har till slutet av september på sig att handla i butiken innan den slår igen för gott. Sedan får shoppingsugna istället ta sig till Vårby, där närmsta second hand från Erikshjälpen finns.

Erikshjälpen second hand

Tanken och idén med Erikshjälpen second hand är att sälja skänkta varor som genererar medel till sociala och humanitära insatser via Erikshjälpen eller samarbetspartners, samt att erbjuda arbetsträning och praktik.

Källa: Erikshjalpen.se