Släkt. Fabian och hans pappa Rune Kalf Hansen trivs med att arbeta ihop och driver snart tre restauranger tillsammans. Foto: Sacharias Källdén

Erkända krögare satsar på mat för äldre

Kalf & Hansen som kör på 100 procent ekologisk mat öppnar restaurang i serviceboendet Pilträdets lokaler på Bolinders plan. Stället kommer även att vara öppet för allmänheten.

  • Publicerad 08:30, 14 mar 2020

Det var sommaren 2019 som Sodexo valde att lämna serviceboendet Pilträdet på Kungsholmen efter tio år. Pilträdet, som ligger på Bolinders plan, har 115 lägenheter där äldre stockholmare får sköta sig själva.

Egentligen var tanken att restaurangen Kalf & Hansen skulle ha flyttat in i boendets bottenvåning i höstas men lokalen visade sig ha ett renoveringsbehov. Redan för en månad sedan var man igång med produktionsköket där man bland annat lagar mat till SJ och i mitten av april är planen att själva restaurangen, med plats för minst 100 gäster, ska öppna. Kalf & Hansen finns redan på Södermalm och i Vasastan, det här stället kommer att heta Kantin av Kalf & Hansen.

Det kommer att ha två separata delar, en med lite mer plats runt borden och inte så mycket musik, som är tänkt att vara riktad mot de äldre och en mer i "klassisk" Kalf & Hansen-stil.

Pensionärer blir av med restaurang på Kungsholmen

– Men självklart får alla välja fritt var de vill sitta. Restaurangen kommer att vara öppen både för de äldre och för allmänheten. Tanken med att ha ett stort produktionskök är att vi ska kunna växa ännu mer, säger Fabian Kalf-Hansen som driver restaurangerna tillsammans med sin pappa Rune.

Kalf & Hansen öppnar på Rörstrandsgatan

Menyn kommer i princip att se ut som den på de andra ställena.

– Men vi kommer att lägga till en rätt, som kommer att vara "dagens". Vi gör mat på vårat vid med mycket grönsaker. Jag testade att göra en köttbullar med potatismos härom dagen men la till palsternacka i moset och hade brynt smör i stället för brunsås och morötter till. Husman är bra men det är ofta väldigt mycket protein. Det blir på vårt vis men ändå klassiskt, säger Rune Kalf-Hansen.

Ekologiskt och mycket grönt är kanske inte det många förknippar mat på serviceboenden med?

– Det krockar med vad man är van med och det vill vi gärna vara med och ändra på. Vi vill att det ska bli en samlingsplats mellan generationer, att folk ska gå hit för att träffa sina far- eller morföräldrar och äta något gott, säger Fabian Kalf Hansen och Rune fyller i:

– Samtidigt är det här förstås en restaurang som de äldre själva väljer om de vill komma till och alla kommer inte att gilla oss. För oss är ekologiskt ovh mat i säsong självklart men det är det inte för alla.

Planen är att det ska bli någon form av äldrerabatt på menyn, men det är inte bestämt. Det kommer också att gå att få take away upp till lägenheterna.

– Jag har själv arbetat inom äldreomsorgen och vet att man ofta äter lite mindre portioner, så då tänker vi att vi ska ge något rabatterat pris. Vi är anpassningsbara.

Till sommaren är tanken också att det ska bli en uteservering i allén utanför restaurangen.

– Det här ska verkligen bli jätteroligt, det är ett så härligt ställe som känns lite bortglömt och vi har inte gjort en såhär stor restaurang förut. Vår dröm är att den här delen av Kungsholmen lever upp och att fler hittar hit, säger Fabian Kalf Hansen.