För få. Kommunala Essingeskolan tappar många mellanstadieelever till privata skolor. Foto: Sacharias Källdén

Essingebarnen flyr till privatskolor

Privat före kommunalt. Så väljer föräldrar på Stora Essingen. Nu ligger Essingeskolan minus när det gäller både elever och pengar och får inte sköta sin egen ekonomi. Men nya rektorn ser ljust på framtiden: "Vi ska marknadsföra oss bättre, och längtar efter att det byggs fler hus på ön."

  • Publicerad 19:00, 7 feb 2019

Klastorp på Kungsholmen och Essingeskolan på Stora Essingen: två kommunal plugg som tillsammans utgör en enhet, med samma budget, under en rektor.

Men enheten får inte längre sköta sin egen kassa. Den har gått med förlust de senaste två åren, så nu hanteras skolornas pengar av Kungsholmens skolchef. Så kommer det att vara i två år, minst. På den tiden ska Klastorp- och Essingeskolan vända rött till grönt.

LÄS ÄVEN: Utbyggnaden av Essingeskolan hänger löst

– Konkret innebär det att jag inte får fatta större beslut, som rekryteringar. Nyss fick jag till exempel argumentera för chefen varför jag vill anställa en biträdande rektor för fritids. Jag har alltid kunnat fatta mina egna beslut, så nu är jag en erfarenhet rikare, säger rektor Susanne Dybeck.

Efter att ha varit rektor i Haninge i 13 år klev hon in på den här posten i augusti 2018. Det blev en rivstart då hennes nya arbetsplats låg på minus 2,5 miljoner kronor från 2017. Innan senaste årsskiftet hann hon vända det till 800 000 kronor plus. Men eftersom den slanten inte fyllde det gamla underskottet, har alltså budgetansvaret gått över till skolchefen.

För få elever, för många lärare

Hur hamnar då en skolenhet på minus? Jo: man har inte rättat mun efter matsäck. Inför varje år gör man en prognos på antal elever och sätter budget och personal efter den. När sedan den prognosen inte går i lås på hösten måste siffrorna justeras. Så har man inte gjort tidigare.

LÄS ÄVEN: Klastorpsskolans renovering rejält försenad

Klastorpsskolan är bara lågstadium och har inga problem att fylla korridorerna då den ligger på Kungsholmen, som är ett stort upptagningsområde. Men på Essingeskolan, som har både låg- och mellanstadium, är det glesare. Där har man haft för mycket personal på för få elever. Det finns i dagsläget endast en klass vardera av femman och sexan, och två stycken fyror.

Rektor Dybeck säger att de tappar många elever mellan trean och fyran. Då öppnar nämligen många privatskolor sina intag.

– Stora Essingen är en ö. Och i den åldern börjar barnen kunna åka kommunalt själva. Vi vet att vi tappar väldigt många elever till Kunskapsskolan och Engelska skolan.

Vikarier inget förstaval

Hon ser dock positivt på framtiden och är säker på att de kan vända läget. Ett sätt för att få budgetordning är att bättre hålla koll på inköp, och att inte anställa ny personal utan arbeta med den som finns. Att ta in vikarier är inte längre förstavalet vid sjukdom utan man försöker täcka med befintligt folk. Dock: varslande av fast anställd personal har inte skett, och står inte heller på agendan framöver.

Dybeck säger att de också måste bli bättre på att marknadsföra sig själva: "Alla våra lärare har full behörighet, vårt betygssnitt ligger över stadens snitt, och vi är profilerade och certifierade som schack- och matematikskola."

– Sedan ser jag fram emot alla de nya hus som ska byggas här på Stora Essingen, så att det flyttar hit mer folk. Många väljer ändå skola utifrån där de bor.

Rektor. Susanne Dybeck visste vad hon gav sig in på: "Det var ingen överraskning att det fanns ett underskott, men jag gillar att arbeta strategiskt. Vi kan vända det här". Foto: Sacharias Källdén

Enheten Klastorp- och Essingeskolan

Essingeskolan på Stora Essingen: cirka 270 elever, förskola till sjätteklass.

Klastorpsskolan på Kungsholmen: cirka 280 eleve, förskola till tredjeklass.

De två skolorna har tillsammans ett 40-tal anställda lärare. Fritidspersonal är cirka 30.

Visa merVisa mindre