Plockepinn. Stormen Alfrida rev ner 300 träd över Huddinges elljusspår. Eva Cederström från Utsälje beskrev det hon såg som "plockepinn". Foto: Eva Cederström

Ett år efter Alfrida – nu är elljusspåren återställda

Det mödosamma arbetet att röja undan 300 stormfällda träd och sedan återställa de förstörda elljusspåren i Visättra och Källbrink är snart klart.

  • Publicerad 17:05, 27 nov 2019

Strax efter nyår i början av 2019 drog stormen Alfrida in över Stockholmsregionen. Den rev bland annat ner 300 träd över spår och elledningar i Huddinge kommuns löpspår. Dagarna efter beskrevs synen i elljusspåren av en Utsäljebo för HuddingeDirekt: "Det var som plockepinn."

Kommunen varnar: Undvik elljusspåren

Först nu börjar arbetet med att återställa spåren bli klart.

"Anläggningarna som skadades kopplades bort från elnätet dagen efter stormen, sen pågick stormröjning av träd i 3-4 månader", skriver Niklas Halén, belysningsförvaltare i Huddinge kommun, i ett skriftligt svar som ursprungligen skrevs till studenter på Södertörns högskola.

Sedan tog det en del tid med planering och kommunalt beslutsfattande innan de nya elljusspåren kunde börja anläggas. Elledningarna har lagts under marken i stället för mellan stolpar i luften för att göra spåren mindre känsliga för stormar och fallande träd.

– Vi är nästan klara i Källbrink. Vi håller på att snygga till det sista. Sen ska det få ligga under vintern och så gör vi slutbesiktning i vår då vi kan se hur mycket marken har satt sig, säger Niklas Halén.