Hasina och Wahid Faiz flyttar snart tillbaka till sin lägenhet på Grimstagatan. Butiken är igenbommad och Svenska bostäder vill göra om den till lägenheter. Foto: Stella Papapanagiotou, Evelina Hertz

Ett år efter branden i Grimsta - nu kan de flytta hem

Ett år efter den kraftiga branden i en närbutik på Grimstagatan i Vällingby bor fortfarande sex familjer i evakueringslägenheter. Om några veckor får de äntligen flytta tillbaka hem. Butiken öppnar däremot inte igen.

  • Publicerad 12:09, 11 jan 2017

Tiden efter branden mådde vi inte bra, man blir orolig, men det har gått över nu. Vi trivs här i Grimsta.

Natten till den 7 januari förra året vaknade de boende på en av gårdarna på Grimstagatan av en kraftig smäll. Någon hade tänt på närbutiken som låg på bottenvåningen i ett av husen och när elden tog fart exploderade något där inne. Explosionen var så kraftig att fönsterrutor, flera portar bort från butiken, krossades.

LÄS MER: Grimsta skakat av nattens explosion

Flera personer skadades men inte allvarligt. Sex lägenheter blev så förstörda av branden att renoveringen har pågått fram tills nu.

Wahid Faiz och hans fru Hasina bodde i 151:an, porten intill butiken. De blev evakuerade till en tillfällig bostad. Men snart får de flytta tillbaka hem.

– Det känns bra. Vi fick en tillfällig lägenhet i närheten, men det ska bli skönt att flytta tillbaka igen. Och till en nyrenoverad dessutom, säger Wahid Faiz

LÄS MER: Explosionen i Grimsta förstörde deras lägenhet: "Allt luktar brandrök"

Klart i månadsskiftet

Anledningen till att det har tagit över ett år att att färdigställa lägenheterna beror enligt Hasse Nordin, fastighetsingenjör på Svenska Bostäder, på att det krävdes omfattande sanering. Sot, brandlukt, samt vattenskador orsakade av släckningsarbetet var man tvungen att ta hand om.

– Så fort slutbesiktningen är klar får hyresgästerna flytta hem igen. Vi beräknar att det ska vara klart i månadsskiftet januari-februari, säger han.

Närbutiken kommer däremot inte att öppna igen. Svenska Bostäder planerar i stället att bygga tre till fyra lägenheter där.

– En arkitekt har tittat på lokalen, och planerna är inskickade till stadsbyggnadskontoret. Nu väntar vi bara på bygglov, säger Hasse Nordin.

Önskemål från boende

Att det inte blir någon ny närbutik beror enligt honom på att de har tagit till sig av önskemål från hyresgästerna i fastigheten.

– De boende upplevde närbutiken som otrygg, på grund av att den drog till sig en del spring, säger han.

LÄS MER: Boende efter explosionen i Grimsta: "Det var bara en tidsfråga"

Den bilden delar Wahid och Hasina Faiz.

– Jag är glad att butiken inte öppnar igen. Det samlades mycket folk där som stod och hängde, det kändes inte bra. Tiden efter branden mådde vi dåligt, man blir orolig, men det har gått över. Det är här i Grimsta vi vill bo, säger Hasina Faiz.

Ingen är dömd för att ha anlagt branden, polisutredningen lades ner i somras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00