Klart. Rikard Henriksson och Catharina Nordenberg är nöjda över att den Norra parken nu är klar och infyttad. Foto: Mikael Andersson

Ett år efter första spadtaget i Näsby slottspark

Boende har flyttat in men än pågår bygget för fullt med att göra slottsparken till ett bostadsområde för 350 personer. Vi tittade in bland träden för att se vilka planer som finns.

  • Publicerad 16:30, 28 aug 2020

För drygt ett år sedan drog bygget igång med att skapa bostäder i Näsby slottspark, nu har de sista flyttat in i första etappen: parhusen i norra parken.

Att sätta spaden i backen 2019 och sen stå här ett år senare är jättekul, det blev som vi trott, säger Catharina Nordenberg, projektutvecklare Niam.

Nu ska även södra parken byggas upp. Platsen där kasernbyggnaderna tidigare låg. Området är anpassat för seniorer och här finns ett nytt vård- och omsorgsboende med 54 platser.

Fasaden på de åtta husen har fått sitt utseende från just kasernerna.

– Vi tittade på att bygga om kasernerna men ekonomisk var det inte lönsamt. Istället har de fått kläs med en speciell tegelfasad, säger Rikard Henriksson fastighetsansvarig på Niam

Anpassats efter slottsmiljö

Gruset runt bostäderna i Näsby slottspark ska påminna om slottsgrus, och det planteras ängsgräs i norra parken. Detaljplanen blev tidigare överklagad och många hade åsikter om bygget, detta ledde till att exploateringsgraden drogs ner.

– Det var en stor del i detaljplanen att alla byggnader skulle vara anpassade efter slottet. Inga hus är till exempel högre än slottet, säger Catharina Nordenberg.

Badbryggor ska komma på plats

Förutom bostäder börjar det hända saker i området som alla Täbybor kan ta del av. Ett kafé och en paddeluthyrning har redan öppnat och snart kommer även en ny temalekplats. Vid vattnet ska kommunen även bygga badbryggor, något som varit efterlängtat av flera Täbybor. Arbetet med bryggorna planeras att påbörjas under nästa år.

– De kommer att fixas vid promenadstråket vid vattnet, med belysning och bänkar, säger Catharina Nordenberg.

Står man vid gymmet, i början av området, ser man att en väg mellan mellan Djursholmsvägen och Näsbyviken växer fram.

– Den här vägen kommer att gå hela vägen upp till båtklubben, säger Rikard Henriksson.

Här planeras nämligen ett kvarter till, med lägenheter i flerbostadshus. I samband med det kommer den amerikanska fotbollsplanen och rustas upp. Lägenheterna blir också det sista att byggas i området som ska stå klart 2023.

Vad tänker ni kring försäljningen i en pågående pandemin?

– Vi sålde bra i början men i mars blev det stopp ett tag. Men sen tycker vi att det rullade på bra igen efter sommaren. Men allt beror ju på säljtakten, säger Rikard Henriksson.

Tegel. I södra parken har husets fasader inspirerats av de rivna kasernbyggnaderna. Foto: Mikael Andersson

Bryggan vid vattnet har inte fått mycket kärlek det senaste, nu ska den renoveras och bli en av badbryggorna som ska komma på plats. Foto: Mikael Andersson

Flera olika botyper

350 bostäder byggs runt slottet, fördelat på parhus, bostadsrätter och seniorbostäder.

2021 startar inflyttningen i Södra parken.

1 till 6 rum, så stora är områdets bostäder.

Visa merVisa mindre