Foto: Stiftelsen svenska hjärtan/Visättraskolan

Ett år efter terrorn: Visättraskolans Tikki prisas

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, dödades i terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017. I samband med årsdagen fick Tikki Stanic på Visättraskolan Ebbas hjärtan-stipendiet som delas ut till hennes minne.

  • Publicerad 09:29, 13 apr 2018

För att hedra minnet av Ebba Stefansdotter Åkerlund, som dödades i terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017, har hennes pappa startat en minnesfond. Genom den vill han att hennes starka kärlek ska leva vidare och spridas.

I samband med årsdagen för terrordådet fick åtta särskilt utvalda skolor och föreningar möjlighet att för första gången dela ut Ebbas hjärtan-stipendiet. En av de skolorna var Visättraskolan.

Visättraskolans pris gick till Tikki Stanic för hans arbete med skolans trygghetsteam och med trygga raster, #roligareraster, som har blivit en förebild i hela landet.

– Jag kan inte tänka mig någon bättre utmärkelse. Det är så fint att pappan genom minnesfonden vill sätta ljus på det positiva och sprida kärlek, säger Tikki Stanic.

Tikki minns dagen för terrorattentatet som en blandning av chock och kärlek.

– Jag stod på skolgården när jag hörde talas om det. Plötsligt så hade det som hänt på många andra ställen, i storstäder i Europa och världen, kommit till vår stad.

"Viktigt att prata med barnen"

Klockan var 14.53 när lastbilen svängde in på Drottninggatan. De flesta barnen hade hunnit gå hem och de osäkra uppgifterna gjorde att Tikki och skolpersonalen inte kunde berätta för barnen. Men det gjorde han de följande dagarna.

– Det är viktigt att prata med barnen om vad som har hänt. Skulle vi inte prata så märker de ändå. Vi vuxna blev ju otroligt påverkade. Att inte prata om det kan skapa mer oro och otrygghet för barnen.

– Man kan säga att det är okej att känna sig rädd, att tycka att det är obehagligt. Att sätta ord på det är viktigt, samtidigt som man försöker få barnen att känna sig trygga i sin närmiljö.

Terrorn öppnade våra hjärtan

Tikki fick ta emot stipendiet under en känslosam ceremoni i Visättraskolans gymnastiksal. En film om Ebba och stipendiet visades och sedan höll Tikki ett tal inför elever och lärare om det positiva som terrordådet pressade fram ur stockholmarna:

– Människor körde hem varandra för att kollektivtrafiken slutat fungera, köpte mat och dricka till poliserna som jobbade non stop, hotell och butiker öppnade portarna. Det etsade sig fast i mig. När samhället var som mest skört slöt vi upp och ställde upp för varandra. Det ville jag förmedla till eleverna. När vi är rädda kan vi göra ett val: antingen sluta oss mot omvärlden eller öppna upp våra hjärtan.

Visättraskolan har hyllats för sitt arbete med trygga raster. Det var bland annat det som Tikki prisades för. En bra rast bygger på de vuxnas aktiva deltagande, förklarar han.

– Vad sänder vi för signaler om vi står och dricker kaffe eller pratar i telefon? Vi måste visa att vi vill vara där tillsammans med dem. Det bygger bort utanförskap och mobbningsituationer.

Ebbas hjärtan

I år delades Ebbas hjärtan-stipendiet ut för första gången. Åtta skolor och föreningar valdes ut som utdelare av stipendiet.

Stipendiet instiftades av Ebbas pappa för att lyfta upp goda förebilder:

"Stiftelsen vill uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlas illa med mobbing, både fysiskt och psykiskt."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.