Ett år i Stockholm. Bahar Ibrahimi, Ali Akbar Abdi, och dottern Vian flyttade in i ettan på Ringvägen i augusti förra året. Foto: Jannie Flodman

Ett år i innerstans första modulhus

För ett år sedan invigdes det första modulhuset i innerstan. Intill Ringvägen vid Tanto, på det som en gång var en parkering, bor 75 personer med nyvunna uppehållstillstånd.

  • Publicerad 08:30, 6 aug 2019

Solen ligger på kökets fönster som vetter mot den grönskande Tantolunden när Bahar Ibrahimi smaksätter grönt te med saffran. Hon ställer fram teet på en bricka med färska dadlar och honung. I augusti har hon bott här i ett år tillsammans med sin man, Ali Akbar Abdi, och dottern Vian. 

– Lägenheten ligger på bästa plats, det är ju svårt att få lägenhet här. Men den är för liten när Vian blir sex år, hon behöver eget rum, säger Bahar Ibrahimi.

Vian Abdi börjar snart första klass på Mariaskolan och hon kastar ofta ut sina föräldrar från sovrummet.

– Ni får inte sova i mitt rum, brukar hon säga, skrattar Bahar Ibrahimi. 

De är innerstans första stadsdelsmammor

Hyran på den här ettan med kök ligger strax under 10 000 kronor, en summa som inte alltid är enkel för paret att hosta fram. Efter intensivt jobbsök i 45 dagar har Ali Akbar fått jobb på matbutiken Kista Grossen, men lönen där är låg. Och Bahar har inte hittat något jobb än. Hon går till gymmet klockan 13 varje dag och hoppas en dag bli personlig tränare. Familjen vill inte ta socialbidrag eftersom det finns andra som behöver det mer.

– Vi är unga och friska, vi kan jobba. Vi vill jobba. Men det är svårt för flyktingar i Stockholm, säger Ali Akbar Abdi.

Stor. Vian är sex år och längtar efter ett eget rum. Foto: Jannie Flodman

"Det är ett fint område, men när vi ska flytta om ett år lämnar vi nog Stockholm" säger Bahar Ibrahimi. Foto: Jannie Flodman

På grund av sitt politiska engagemang var Bahar och Ali Akbar tvungna att lämna Iran. De tog sig till Irak där Bahar jobbade med att stötta kvinnor som flytt förtryck i Iran och Ali Akbar klippte den politiska rörelsens nyhetssändningar. De träffades, gifte sig och fick sin dotter i Irak men sedan kom kriget, och rörelsens medlemmar flydde upp i bergen.

– Vi kunde inte leva bland bergen med en tvååring, vi tvingades fly till Europa, säger Ali Akbar Abdi.

I Jämtländska Strömsund fick de andas ut. Varje dag la de timmar på svenskan och de fick snabbt vänner i kvarteret. Men Migrationsverket anvisade dem till Stockholm och familjen fick flytta.

– Vi fick höra från Migrationsverket att vi skulle få en egen lägenhet, en tvåa, men det stämde inte, säger Ali Akbar Abdi.

På plats i innerstans första modulhus

Att de inte fått vänner i Stockholm än är okej säger de, de har fullt upp ändå. Och efter sju års äktenskap verkar det råda en nästan nykär värme mellan dem. Men på sikt vill de inte stanna här.

– Det är ett fint område, men när vi ska flytta om ett år lämnar vi nog Stockholm. Vi vill bo i en liten stad, säger Bahar Ibrahimi.

– I Strömsund hade vi ett rött hus med trädgård och många hjälpsamma svenska vänner. De kommer och hälsar på, men i Stockholm är vi mer ensamma, säger Ali Akbar Abdi.

Så har Södermalms stora integrationsprojekt för nyanlända gått

Många lämnar Stockholm

Sedan bosättningslagen trädde i kraft 2016 har över 6 700 personer som fått uppehållstillstånd anvisats till Stockholm. 2019 ska 1 188 nyanlända anvisas till Stockholm. För att möta behovet av bostäder har flera modulhus upprättats.

Tanken är att modulhuset huserar människor som fått uppehållstillstånd under etableringstiden. Det vill säga under de två år som nyanlända får bidrag och språkhjälp innan de väntas stå på egna ben.

"De flesta av de som flyttat från modulhuset har lämnat både staden och länet. Det är många som förstår att de har en begränsad tid i stan. De ser direkt att kötiderna på en lägenhet i Stockholm matchar inte alls de år man har i etableringstiden", säger Michael Projic, sektionschef hos modulhusets hyresvärd, SHIS.

Stockholmshem har satt hyran. SHIS lägger inte på något extra. Modulhus på korta bygglov har ingen permanent placering och hyressätts därför utifrån de förutsättningar som finns för varje enskilt projekt.

Planerade genomgångsboenden

Genomgångsbostäder i modulhus planeras i Beckomberga, Hagsätra, Hägersten, Slakthusområdet, Örby och vid Hässelby värmeverk. Det har också föreslagits genomgångsbostäder i Hjorthagen, Skarpnäck, Traneberg och Örnsberg.